LPL-lijsttrekker Hugo Langenberg. (Foto: Politiek071).

Lijsttrekker Hugo Langenberg (LPL): ‘Leiderdorp moet geen woonwijk van Leiden worden’

Een onafhankelijk en sterk Leiderdorp, dat is waar de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) deze gemeenteraadsverkiezingen voor strijdt. Daarmee doelt de partij op het tegengaan van een fusie met Leiden. “Wij zijn prima in staat om het dorp zelf te bestuderen”, aldus lijsttrekker Hugo Langenberg van de LPL.

Als Leiderdorp met Leiden fuseert, vreest de lijsttrekker dat het dorp net als de Merenwijk of de Stevenshof een wijk van groot Leiden wordt. “Het is belangrijker dat we zelf beslissingen nemen over onze voorzieningen. Zodra we bij Leiden horen, hebben we nergens meer wat over te zeggen. Dan zijn we gewoon een ‘wijkje’.” Het is niet alleen de zorg van de LPL. Volgens Langenberg blijkt uit een enquête onder de inwoners dat dit ook een grote zorg van hen is.

Hidde van Slooten van Politiek071 in gesprek met lijsttrekker Hugo Langenberg van LPL.

Naast dat de gemeente Leiderdorp zelf veel kan volgens Langenberg, willen ze ook samenwerken met de gemeente Leiden. “Dat doen we al jaren. Bijvoorbeeld op het gebied van het uitvoeren van beleid, zoals de afvalverwerking. Maar beslissingen over het zwembad, de jeugdzorg en woningbouw kunnen we zelf wel maken.”

Honderd procent sociale woningbouw
Wat betreft die woningbouw, de partij heeft daar een duidelijk doel voor ogen: meer sociale huurwoningen en meer kleinschalige woningen voor senioren, zodat grotere huizen vrijkomen voor de huidige gezinnen. Langenberg: “De woningen moeten gebouwd worden op zogenoemde inbreilocaties. Dat betekent dat je tussen bestaande bouw, waar openstaande veldjes zijn bijvoorbeeld, gaat bouwen. Het meest rendabel is om er flats neer te zetten. We willen minstens 35 procent sociale woningbouw.”

Maar volgens de lijsttrekker moet men ook het lef hebben om een locatie te ontwikkelingen met honderd procent sociale woningbouw. Zo’n locatie is er zelfs al in Leiderdorp, op de Buitenhoflaan. “Twee periodes geleden heeft de raad unaniem een motie aangenomen waarin stond dat wanneer die locatie vrijkomt, dat we daar honderd procent sociale huur bouwen. Het afgelopen halfjaar heeft VVD-wethouder Joosten besloten daar tijdelijk iets anders in huis te vesten, zodat er voorlopig niks terecht komt van die sociale woningbouw. Ik hoop dat we daar na de verkiezingen verandering in kunnen brengen.”

LPL Kandidaten:

1. Hugo Langenberg
2. Joost Bruggeman
3. Henri Verheggen
4. Eric Filemon
5. Kamla Balak
6. Roel van Beelen
7. Marjoke Zuidervaart
8. Irene Koe-Geelhoed
9. Koos Koster

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 14, 15 en 16 maart.

Leiderdorp Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Leiderdorp


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×