Het debat vindt plaats in PLNT. (Foto: Chris de Waard).

Sleutelstad organiseert Leids Vrouwendebat

Sleutelstad en Marleen Hogendoorn organiseren op zaterdagmiddag 5 maart het eerste Leidse Vrouwendebat. Een bijzonder debat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen: er doen alleen vrouwen aan mee.

“Zo willen we laten zien hoeveel goede vrouwen zich hebben gekandideerd voor de komende gemeenteraadsverkiezingen”, zegt Marleen Hogendoorn die het debat gaat leiden. “We willen mensen bovendien stimuleren op een vrouw te stemmen en andere vrouwen inspireren de politiek in te gaan.”

De politiek is vaak nog een mannenbolwerk, gemiddeld is dertig procent van de gemeenteraad vrouw. In 7 van de 345 gemeenten is minstens vijftig procent van de raadsleden vrouw, zo blijkt uit onderzoek van ‘Stem op een Vrouw‘. In Leiden bestaat de huidige gemeenteraad uit 16 vrouwen en 23 mannen. Het College van Burgemeester en Wethouders was in de lopende periode goed verdeeld: vijftig procent man en vijftig procent vrouw.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Op de kieslijst voor 2022 staan in Leiden 321 personen, waarvan ongeveer veertig procent vrouw is. “Dat kan beter”, vindt Hogendoorn. De partij met het grootste percentage aan vrouwen is Leiden Participeert. Daar zijn vier van de zeven mensen op de lijst vrouw. CDA scoort het laagst: van de dertig personen op de kieslijst zijn er slechts acht vrouw. “Reden genoeg dus om dit Vrouwendebat te organiseren.”

Alle twaalf partijen die meedoen met de komende gemeenteraadsverkiezingen in Leiden sturen een vrouwelijke kandidaat naar het debat. Het debat bijwonen kan op 5 maart van 14.00 tot 16.00 in de Spotlightzaal van PLNT aan de Langegracht 70, Leiden. Publiek is dus welkom. Wel graag vooraf even aanmelden via vrouwendebat@sleutelstad.nl. De dag erna, op zondag 6 maart, wordt het om 15.00 uur op Sleutelstad TV uitgezonden. Dat is te ontvangen via Ziggo kanaal 46, KPN kanaal 141 en online via www.sleutelstad.nl/tv.

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×