Kijk het webinar nu terug.

'Belangrijk om vervoer over water in stroomversnelling te krijgen'

Hoe kunnen de Leidse singels worden ingezet om de stad duurzaam te bevoorraden? Die vraag stond centraal in het webinar ‘Goederenvervoer over water’ van Ondernemend Leiden. “Vanaf 2025 mag er alleen nog emissievrij en duurzaam vervoer de stad in”, aldus dagvoorzitter Erwin Roodhart. “Het is dus belangrijk om vervoer over water in een stroomversnelling te krijgen.”

Het webinar werd afgetrapt door wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit en Beheer Openbare Ruimte): “We willen de beperkte ruimte die er in onze binnenstad is zo goed mogelijk gebruiken en geven daarbij de voorkeur aan schoon vervoer. Goederenvervoer over water biedt ontzettend veel kansen om ondernemers in de stad op een duurzame manier te bevoorraden, en het ontlast de wegen in onze historische binnenstad.”

North riep de deelnemers op om samen te werken en mee te denken over hoe we de 28 kilometer aan singels en grachten optimaal kunnen benutten. En dat goed mogelijk, denken de voortrekkers van het project.  Een groot deel van de ondernemers en instellingen zitten dicht tot zeer dicht op de grachten en kunnen daardoor makkelijk bevoorraad worden. Of dit nu gaat over het bevoorraden van de horeca, het leveren van bouwmaterialen voor een grote verbouwing of het afvoeren van afval.

Pleziervaart
“Alles is mogelijk en overal is een oplossing voor”, aldus Peter de Bruijn van Circle Line Logistics. “Samen met gemeente, provincie en ondernemers gaan we aan de slag om die oplossingen in te zetten en een netwerk van scheepshaltes te ontwikkelen langs de Vliet tot aan de Schie in regio Rotterdam. Dat netwerk biedt mooie kansen voor transport over water en daarover gaan we graag met de stad Leiden en haar inwoners in gesprek.”

De komende maanden gaan de gemeente Leiden, de provincie Zuid-Holland en Ondernemend Leiden op basis van de input uit het webinar aan de slag om in kaart te brengen wat er nodig is om de stad over het water te kunnen bevoorraden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met andere gebruikers van de Leidse grachten, zoals de pleziervaart. De uitkomsten worden gedeeld en besproken in een vervolgbijeenkomst.

Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×