De Band of Liberation tijdens de optocht op 3 oktober. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Taptoedroom Band of Liberation valt in duigen: 'Maar oorlog natuurlijk veel erger'

Simon Dubbelaar zou komende zomer met een orkest van bijna honderd muzikanten naar Moskou afreizen voor een optreden in een van de meest prestigieuze taptoes ter wereld. Alles was geregeld, maar vorige week heeft de Leidenaar besloten niet naar Moskou te gaan. “Onder deze omstandigheden kan je niet meedoen aan een Russische taptoe”, zegt hij met het oog op de oorlog in Oekraïne.

Dubbelaar zou met het orkest meedoen aan het Spasskaya Tower International Military Music Festival in Moskou. “Dat is een van de grootste taptoes ter wereld”, legt de Leidenaar uit bij mediapartner Omroep West. “Vorig jaar was ik daar als toeschouwer en ik vond dat zo gigantisch mooi. Daarnaast is het ook wel de droom van veel muzikanten om op het Rode Plein een show op te voeren”, gaat hij verder. “Daarna ben ik op een gegeven moment in gesprek geraakt met de organisatie van de taptoe. Zo kwam van het een het ander.”

Het was het plan om met de Leidse ‘Band of Liberation’ af te reizen. “Dat klinkt heel toepasselijk momenteel, maar dat wisten wij vorig jaar natuurlijk nog niet”, merkt Dubbelaar op. “Na wat info over onze band te hebben gegeven aan de taptoe-organisatie, kregen wij ineens een uitnodiging om komende zomer mee te spelen in Moskou.”

Topprestatie
Voordat het zover zou zijn, moest de Leidenaar nog wel veel regelen. “Ik moest veel muzikanten bij elkaar verzamelen die mee wilden gaan. Want je moet tussen de 50 en 120 muzikanten meenemen naar de Russische taptoe. Het Rode Plein is natuurlijk niet zomaar een pleintje, dus dat moet goed gevuld worden met goede muzikanten”, grapt Dubbelaar.

Uiteindelijk lukte het hem om bijna honderd muzikanten te verzamelen die samen naar een van de grootste taptoes van de wereld af wilden reizen. “Op dat moment voelde dat echt als een topprestatie.”

Mensen in Oekraïne moeten vechten, leven in angst en zijn op de vlucht

Maar door de Russische inval in Oekraïne vallen de muzikale zomerplannen nu in duigen. “Ik ben best even teleurgesteld geweest dat het hele feest niet doorging. Maar onder deze omstandigheden kan je niet afreizen naar Rusland”, vertelt de Dubbelaar. “En wat natuurlijk nog veel erger is, is dat er een oorlog is uitgebroken. En dat de mensen in Oekraïne moeten vechten, in angst leven en op de vlucht zijn”, benadrukt hij.

Alle orkestleden begrepen volgens Dubbelaar wel dat ze deze zomer niet zullen vertrekken naar de taptoe in Moskou. “Gelukkig hoefde ik niet iedereen stuk voor stuk af te bellen, maar kon ik iedereen in een keer een mail sturen met de mededeling dat de reis niet doorging. En ik kreeg ook veel reacties terug van leden die het eens waren met dit besluit.”

Genoeg te doen
Of het Leidse orkest in de toekomst naar Rusland gaat om mee te spelen in de grootste taptoe van de wereld, weet Dubbelaar niet. “Ik durf niet te zeggen of wij over een paar jaar de reis in gaan halen”, zegt hij. Het orkest hoeft ondanks de afzegging niet stil te zitten. “We gaan met bijna dezelfde groep ook naar Duitsland om te spelen tijdens een taptoe waar 10.000 mensen naar kijken. Dus wij hebben nog genoeg te doen.”

Cultuur Leiden Oorlog Oekraïne


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×