(Foto's: Chris de Waard).

Al tweehonderd fietsen voor Oekraïense vluchtelingen in Leiden

Een groep Leidse vrijwilligers is al sinds half maart bezig met het inzamelen en opknappen van fietsen voor vluchtelingen uit Oekraïne die verdeeld over vier locaties in Leiden wonen. Incluzio coördineert de inzameling, het Druckersfonds en Fonds 1818 dragen financieel bij.

Maandagmiddag werd door enkele vrijwilligers de 200e fiets overhandigd aan één van de Oekraïense vluchtelingen. Dat gebeurde op het achterterrein van het gebouw Stationsplein 107. Daar worden sinds eind oktober ook vluchtelingen opgevangen. De eerste vijftig zijn inmiddels in het gebouw ondergebracht. Er komen er in totaal ruim tweehonderd.

Op het terrein van de nieuwste opvanglocatie is in een bijgebouwtje ook een werkplaats ingericht waar Leidse en Oekraïense vluchtelingen de ingezamelde fietsen onderhouden en zo nodig eerst repareren.

Chris de Waard sprak met locatiemanager Christine Simonian van de gemeente Leiden, vrijwilliger Arnold Oostveen die fietsles geeft, vrijwilligerscoördinator Jacqueline Vernooy van Incluzio en vrijwilliger Kees Zitman die samen met Adri van Melis erg actief is bij het fietsenplan.

Fietsles
De fietsen zijn vooral bedoeld voor schoolgaande jeugd of voor ouders om jongere kinderen te begeleiden. Ook vluchtelingen met werk krijgen voorrang bij het uitdelen van de fietsen. Het is de bedoeling om tenminste nog honderd fietsen in te zamelen. Dat zijn er naar verwachting voldoende om alle vluchtelingen die er behoefte aan hebben van een rijwiel te voorzien.

Om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen, worden er sinds kort ook fietslessen gegeven. Daarbij krijgen de vluchtelingen onder andere uitleg over de Nederlandse verkeersborden en -regels.

Mensen die een fiets over hebben en deze willen doneren, kunnen zich melden bij Incluzio Leiden. Die zorgt ervoor dat de fietsen thuis worden opgehaald.

 

 

Leiden Maatschappij Oorlog Oekraïne


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×