Cultuur071, uitzending 12-03-2022: Het Cultuur- en kennisverkiezingsdebat, kunst in het stadhuis, 100 jaar LAFV en botanische illustraties

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen vindt op 14 maart a.s. in Gebr. De Nobel het Leidse cultuur- en kennisdebat plaats. Aan de hand van zes door PS|theater ingeleide thema’s gaan vertegenwoordigers van alle in Leiden verkiesbare partijen met elkaar en met de zaal in discussie over het kunst- en kennisklimaat in onze stad. De organiserende partijen van deze bijeenkomst (Cultuurfonds Leiden, Universiteit Leiden, Leiden en Partners en Leiden Kennisstad) hopen dat mede op basis van dit debat de cultuurmakers, studenten, wetenschappers en alle andere cultuur- en kennisminnende inwoners goed geïnformeerd en weloverwogen volgende week hun stem zullen uitbrengen.

www.cultuurfondsleiden.nl


Joque Mulder in gesprek met Guido Marchena over het Cultuur- en kennisverkiezingsdebat.

Na een ingrijpende renovatie van bijna twee en een half jaar, wordt deze zomer het Leidse stadhuis weer in gebruik genomen. Dit was een goede aanleiding om de kunstcollectie van de gemeente zorgvuldig onder de loep te nemen. Jacqueline Petit geeft aan dat met een klein groepje personen beoordeeld is welke van de ongeveer 360 kunstwerken geschikt zijn om een plaats in het ‘nieuwe’ stadhuis te krijgen. Niet-geselecteerde kunstwerken worden overgedaan aan o.a. Erfgoed Leiden e.o., Museum De Lakenhal, de Universiteit Leiden, het LUMC en Revalidatiecentrum Basalt. Jacqueline is erg blij met het feit dat in de nieuwe ontmoetingshal op de begane grond een ruimte voor wisseltentoonstellingen zal worden ingericht.

www.gemeente.leiden.nl


Joque Mulder in gesprek met Jacqueline Petit over de kunstwerken in het gerenoveerde stadhuis.

De Leidse Amateur Fotografen Vereniging bestaat dit jaar precies één eeuw en is daarmee een van de oudste culturele verenigingen van de stad. Henriette van der Linden (voorzitter van de vereniging) geeft een overzicht van de talloze activiteiten die in dit jubileumjaar worden georganiseerd. Zij noemt o.a. de fotowandeltocht onder begeleiding van professionele fotografen, het jubileumboek over 100 jaar LAFV en het project foto’s van honderdjarigen. Een bijzonder item is het symposium ‘Photography meets science and the city’ op 11 juni a.s. Een bijeenkomst onder leiding van Sacha de Boer, over het belang van fotografie voor de wetenschap. Boudewijn Swanenburg gaat in op de acht wisselexposities in de etalages van het voormalige V&D-pand.

www.lafv.nl


Jos Nijhof in gesprek met Henriette van der Linden en Boudewijn Swanenburg over 100 jaar LAFV.

Een wetenschappelijk botanisch illustrator is een tekenaar die met uiterste precisie zo natuurgetrouw mogelijk bloemen en planten, of onderdelen daarvan, wetenschappelijk verantwoord vastlegt. Esmée Winkel werkt als wetenschappelijk illustrator voor Naturalis Biodiversity Center en is ook regelmatig in de Leidse Hortus Botanicus te vinden. Zij behoort tot de absolute wereldtop binnen haar vakgebied en heeft daarvoor ook diverse belangrijke internationale onderscheidingen mogen ontvangen. Onlangs verscheen van haar hand het boek ‘Hyacintorchis’ over de vondst van een bijzondere, niet eerder in Nederland aangetroffen, orchidee in de duinen van Noordwijk.

www.esmeewinkel.nl


Jos Nijhof in gesprek met Esmée Winkel over haar botanische illustraties.

Cultuur Interview Leiden #cultuur071 Cultuur leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×