Keizer Severus Alexander. (Foto: PR).

In Delft ontdekte kop van Romeinse keizer nu te zien in RMO

Tijdens een bezoek aan een klein museum in Delft ontdekte klassiek archeoloog Dé Steures tussen de vele schilderijen en vitrines een marmeren portret van een Romeinse keizer. Het bleek te gaan om een portret van keizer Severus Alexander (208-235). Het beeld heeft nu een prominente plek gekregen in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden tussen de beelden van andere Romeinse keizers.

Keizer Severus Alexander was van Syrische komaf en regeerde het Romeinse Rijk van 222 tot 235 na Christus. Het portret laat de keizer zien als een jongeman. Hij is te herkennen aan zijn typerende haardracht (naar rechts vallende kort geknipte lokken op het voorhoofd), vlassige snorretje en de dito bakkebaarden. Het beeld oogt melancholisch. De keizer werd samen met zijn moeder door legerofficieren vermoord op zijn zesentwintigste.

De ontdekking van een ‘nieuw’ keizerportret is bijzonder, al zijn er van Severus Alexander dertig portretten bewaard gebleven. Waar het portret gevonden in het Delftse Museum Tétar van Elven oorspronkelijk vandaan komt, is niet te achterhalen. Het is onwaarschijnlijk dat het in Nederland is opgegraven. Wel is bekend dat de kop al tijdens de opening van het museum in 1927 in de Delftse collectie was.

Week van de klassieken
De presentatie van het beeld van Severus Alexander valt samen met de Week van de Klassieken (10 t/m 20 maart 2022) in het RMO. Deze week heeft als thema ‘propaganda’. Zo geeft Marike van Aerde van de Universiteit Leiden (Faculteit der Archeologie) zondag 13 maart 20.00 een lezing over de ‘positieve’ propagandacampagnes van de Maurya-koningen in het oude India (322-185 voor Christus). Doel van deze campagnes was het verbeteren van de levens van gewone burgers en het voorkomen van politieke conflicten met naburige rijken.

Het complete programma van de Week van de Klassieken is terug te vinden op de website van het Rijksmuseum van Oudheden. Het programma wordt in stijl afgesloten met een concert in het Latijn. Zangeres Judith Nijland en haar band zingt dan in een uniek slotconcert jazz in het Latijn, nieuwe liedjes, een gedicht van Catullus (1e eeuw v.Chr.) en een nummer van Chick Corea. Het concert is gratis, maar aanmelden is verplicht.

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×