(Foto's: Emile van Aelst en video: Robbert Beurse).

Vergroening Veerplein gestart, Singelpark wordt weer een stukje groter

Onder toeziend oog van de Vrienden van het Singelpark en buurtcomité Hogewoerd en omgeving heeft de gemeente Leiden maandagochtend een boom geplant op het Veerplein. De handeling is het startsein voor de vergroening van het plein, dat door omwonenden al ‘Veertuin’ wordt genoemd.

Door het aanplanten van extra groen op het plein en omliggende straten ontstaat een ‘volwaardige schakel’ tussen het Lakenpark en het Plantsoen, vindt de gemeente. In oktober vorig jaar stemde de Leidse gemeenteraad bijna unaniem in met de herinrichtingsplannen van het Veerplein. De SP stemde tegen omdat de partij de kosten, bijna een miljoen euro, veel te hoog vindt voor ‘alleen een stukje verfraaiing’.

Kluit
De nieuwe boom werd geplant met behulp van een kraantje. “Ja, dat was wel even spannend. Gelukkig zat ik zelf niet achter het stuur”, grapte wethouder Ashley North na afloop. Nadat medewerkers van de gemeente de boom op zijn plek hadden gezet, hielpen ‘de Vrienden’ en het buurtcomité mee met de aanplant door aarde om de kluit te scheppen.


Ontwerp van het vergroende Veerplein. (Bron: Gemeente Leiden).

In bloei
Het Veerplein krijgt de uitstraling van een tuin. In het ontwerp staan veel extra inheemse planten. “Zo hebben we ervoor gezorgd dat er in een groot deel van het jaar wel iets in bloei staat”, legt North uit.

De werkzaamheden duren enkele maanden. “In de zomer is het klaar”, belooft North.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×