Liveblog uitslagen gemeenteraadsverkiezingen 2022

Via dit liveblog houdt Sleutelstad je de hele avond en zo nodig nacht op de hoogte van alle binnenkomende uitslagen uit Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. Ook zenden we de hele avond live uit op televisie. Meekijken kan via KPN kanaal 1421, Ziggo kanaal 46 en online via sleutelstad.nl/tv.

00.10 uur. Einduitslag op basis van alle 73 stembureaus. De Opkomst was met 53,56 procent iets lager dan vier jaar geleden. “Maar niets om je voor te schamen”, concludeerde burgemeester Lenferink bij de afsluiting van de uitslagenavond.

GroenLinks boekt enorme winst en wordt met afstand de grootste partij van Leiden met 10 zetels. De partij had er 8 en dat was toen ook al een enorme winst. Voor D66 is na een paar verkiezingen op rij het tij gekeerd. De partij gaat van 9 naar 6 zetels en is daarmee wel de tweede partij van Leiden. De VVD verliest 1 zetel, maar is met 5 zetels wel opnieuw de derde partij van de stad.

De PvdA blijft met vier zetels gelijk. De PvdD wint een zetel en komt daarmee op gelijke hoogte met de bijna naamgenoot. Dat is goed nieuws voor raadslid Lianne Raat. Die was op plek 4 gezet en voerde campagne met de slogan ‘Nog vier jaar Raat in de Raad. Met succes dus.

Twee andere winnaars van deze verkiezingen zijn de Partij Sleutelstad en Studenten Voor Leiden. De PS kwam in 2018 met twee zetels in de raad, verloor er al snel eentje toen Anandkoemar Jitan zich afsplitste en onder de naam Leiden Participeert verder ging. Nu komt de partij met 3 zetels in de raad. Leiden Participeert verdwijnt. De SVL komt als enige nieuwe partij in de raad met 2 zetels. Klimaat Actie Nu haalt geen zetels.

00.10 uur. Einduitslag Oegstgeest. Die wijkt op één punt af van de laatste tussenstand. D66 krijgt er een zetel bij en is nu samen met PrO de grootste met allebei 5 zetels. Die vijfde zetel gaat ten koste van Lokaal. De partij van Eelke van den Ouweelen verdwijnt uit de raad.

00.00 uur. De voorlopige einduitslag van Leiderdorp.

23.50 uur. In Oegstgeest is het wachten nu alleen nog op het stembureau in Poelgeest. PrO is ook in deze laatste tussenstand de grootste partij geworden met 5 zetels. Een winst van 1. De VVD blijft gelijk met 4 zetels en ook D66 (plus 1 zetel) en Hart voor Oegstgeest (verdubbelt) staan allebei op vier zetels. Het CDA gaat van 4 naar 2 zetels. Lokaal behoudt de enige zetel en nieuwkomer BVNL Oegstgeest komt met 1 zetel in de raad.

23.20 uur. In Leiderdorp zijn bijna alle stemmen geteld. De Lokale Partij Leiderdorp (LPL) is net als in 2018 de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Leiderdorp. De partij stijgt naar 6 zetels. De combinatie van PvdA en GroenLinks wordt de tweede partij van het dorp, maar verliezen wel 1 zetel. Samen komen ze op 5, eerder hadden GroenLinks en de PvdA er elk 3. De VVD blijft gelijk met 4 zetels en D66 houdt er 3. Het CDA verliest een zetel en komt uit op 2 zetels. De ChristenUnie-SGP houdt de enige zetel.

23.10 uur. In Voorschoten is men klaar met tellen. De opkomst is 59,9 procent. De grotere middenpartijen zijn naar elkaar toegekropen. VVD (- 1 zetel), Voorschoten Lokaal verdubbelt, CDA (+ 1 zetel) en GroenLinks (was ook 4) halen allemaal vier zetels. D66 blijft gelijk en komt uit op 3. PvdA en SP blijven allebei op 1 zetel steken.

22.50 uur. In Oegstgeest zijn nu de uitslagen van 16 van de 18 stembureaus verwerkt in onderstaande tussenstand. PrO wordt de grootste partij met 5 zetels. Dat is een winst van 1. De VVD blijft gelijk met 4 zetels en ook D66 (plus 1 zetel) en Hart voor Oegstgeest (verdubbelt) staan nu allebei op vier zetels. Het CDA halveert en gaat van 4 naar 2 zetels. Lokaal behoudt de enige zetel en nieuwkomer BVNL Oegstgeest komt met 1 zetel in de raad.

22.38 uur. Nieuwe tussenstand Leiden. De uitslagen van 47 van de 73 stembureaus zijn verwerkt. D66 van 9 naar 6, GroenLinks van 8 naar 10, VVD van 6 naar 5, PvdA blijft op 4, CDA van 3 naar 2, PvdD van 3 naar 4, SP van 3 naar 2, PS van 2 naar 3, CU blijft op 1, Klimaat Actie Nu haalt geen zetel, Studenten Voor Leiden nieuw binnen met 2 zetels en Leiden Participeert haalt in deze eerste tussenstand onvoldoende stemmen voor een zetel.

Lijsttrekker Ashley North van GroenLinks is overvallen door de enorme winst: “Ik krijg nu het woord, maar ik ben sprakeloos.” North is ontzettend blij met het voorlopige resultaat en constateert bovendien dat de zittende coalitie van D66, GroenLinks en de PvdA in deze tussenstand een meerderheid behoud. Of hij dus  ook de coalitie tussen deze drie partijen wil voortzetten, wilde hij nog niet zeggen. “Maar we hebben wel als een heel hecht team samengewerkt. Dat is heel waardevol geweest.”

22.45 uur. In Leiderdorp is 33 procent van de stemmen geteld. De combinatie PvdA/GroenLinks staat op 5 zetels, net als de LPL. die vorige verkiezingen nog de grootste werd. De VVD staat op 4 zetels, D66 en het CDA elk op 3. De Christenunie/SGP houdt 1 zetel.

22.30 uur In Oegstgeest is 30 procent van de stemmen geteld. Het gaat om 9 van de 18 stembureaus.

22.20 uur. In Zoeterwoude is de voorlopige einduitslag bekend gemaakt. Die wijkt niet af van de eerder bekendgemaakte tussenuitslag. Dat betekent dat Progressief Zoeterwoude 1 zetel inlevert en van 6 naar 5 zetels gaat. Het CDA maakt, geheel tegen de landelijke trend in, een tegenovergestelde beweging. De partij stijgt van 4 naar 5 zetels. De VVD houdt er 2 en ook Senioren Belangen Zoeterwoude blijft gelijk en houdt de enige zetel. De opkomst was 57,1 procent.

22.15 uur. In een goedgevulde Stadsgehoorzaal wacht men gespannen op de volgende tussenstand. Die wordt om 22.30 uur verwacht.

22.10 uur. In Voorschoten is inmiddels 63 procent van de stemmen geteld. Het gaat om 12 van de 19 stembureaus. Dat levert een nieuwe tussenstand op:

VVD:  20 procent
GL: 15,2 procent
CDA: 17.3 procent
D66: 15,3 procent
SP: 6,5 procent
PvdA: 7,8 procent
Voorschoten Lokaal: 17,8 procent

21.50 uur. Ook in Zoeterwoude is de tussenstand bekend op basis van de vroegstemmers die al op maandag en dinsdag de gang naar de stembus maakten. Progressief Zoeterwoude is onder die kiezers de grootste geworden (5 zetels), gevolgd door CDA (ook 5 zetels), VVD (2 zetels) en SBZ (1 zetel).

21.45 uur. Eerste tussenstand in Leiden op basis van circa 27 procent van de stemmen. D66 van 9 naar 6, GroenLinks van 8 naar 10, VVD van 6 naar 4, PvdA van 4 naar 5, CDA van 3 naar 2, PvdD van 3 naar 4, SP van 3 naar 2, PS van 2 naar 3, CU blijft op 1, Klimaat Actie Nu haalt geen zetel, Studenten Voor Leiden nieuw binnen met 2 zetels en Leiden Participeert haalt in deze eerste tussenstand onvoldoende stemmen voor een zetel.

21.40 uur. In Voorschoten heeft burgemeester Nadine Stemerdink de eerste uitslagen bekend gemaakt. Het gaat om de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht. (Foto: Ellen de Vette, Voorschotense Krant).

21.00 uur. De stemlokalen zijn gesloten. De uitslagenavond is begonnen en werd zojuist geopend door burgemeester Lenferink. Om 21.45 uur wordt de eerste voorlopige tussenstand bekend gemaakt.

Het Team Verkiezingen van Sleutelstad is er klaar voor. Om 20.30 uur gaan de deuren van de Stadsgehoorzaal open. De uitzending begint om 21.00 uur. Niet op de foto: Arjen, Chris en Rik die met corona thuiszitten en van daaruit meewerken.

Dat begint al ergens op te lijken!

Al vroeg in de middag werd er druk opgebouwd in de Stadsgehoorzaal om alles in gereedheid te brengen voor de uitslagenavond die om 21.00 uur begint. En die tot in de kleine uurtjes gaat duren, want het duurt doorgaans wel even voordat alle uitslagen van de verschillende stembureaus binnen zijn.

 

 

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Politiek Voorschoten Zoeterwoude Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×