(Foto: Cor Klein).

Geen blijvende schade aan Regenboogstandbeeld

Het standbeeld op de kruising van de Haarlemmerstraat en de Lange Mare dat afgelopen nacht door onbekenden werd beklad, is weer in de oude luister hersteld.

De gemeente Leiden heeft vanmiddag meteen een bedrijf aan het werk gezet om de roze verf te verwijderen waarmee het beeld en de natuurstenen rand eromheen waren besmeurd. Dat lukte met een hogedrukreiniger en heet water. Het lijkt erop dat het werk van de Leidse kunstenaar Koen Hauser geen blijvende schade heeft opgelopen.

Via sociale media is het vandalisme niet opgeëist, wel tonen op Twitter verschillende mensen ook begrip voor de actie. Ze noemen het regenboogkunstwerk ‘pink-washing‘. Wethouder Yvonne van Delft (cultuur) en COC Leiden-voorzitter Debbie Helaha noemen dat onzin. “Dit kunstwerk is niet door de gemeente neergezet, maar juist vanuit de community ontstaan”, zegt Helaha die hoopt dat de daders zich melden of gepakt worden. In beide gevallen wil ze met hen in gesprek. Dat wil ook Yvonne van Delft: “Ga niet midden in de nacht met je emmertje verf lekker stiekem lopen kladden. Ik vind dat echt sneu. Wees dan zo dapper dat je gewoon het gesprek aan gaat.”

Cultuur Leiden Maatschappij Regenboogkunstwerk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×