Alle betrokkenen waren na afloop redelijk tevreden over het verloop van de bijeenkomst. (Foto's: Rob van Dullemen, video: Robbert Beurse en Chris de Waard).

Zoektocht naar concrete actiepunten bij discussiebijeenkomst Queer Revolution Leiden

Er was maandagmiddag brede belangstelling voor de discussiebijeenkomst naar aanleiding van het bekladden van het regenboogstandbeeld dat sinds half maart op Haarlemmerstaat ter hoogte van de Lange Mare staat. In de Vrijplaats Leiden gingen betrokkenen en geïnteresseerden met elkaar in gesprek over het standbeeld en de bekladdingsactie. Onder de aanwezigen waren ook wethouder Yvonne van Delft en COC Leiden-voorzitter Debbie Helaha.

Queer Revolution Leiden (QRL) had discussiebijeenkomst georganiseerd naar aanleiding van de bekladdingen van het regenboogstandbeeld. QRL was verrast over de opkomst, vertelt woordvoerder Sven: “Het was goed bezocht, meer dan dat wij hadden verwacht. Ik denk dat het goed is gegaan en dat het een goede eerste stap is om te kijken wat we met verschillende mensen uit de queercommunity in Leiden samen kunnen doen, ook als we ideologisch iets verder van elkaar af staan.”

Pinkwashing
QRL ontkent het beeld te hebben beklad, maar staat wel achter de actie: “Wij hebben de actie omarmd, omdat het een typisch voorbeeld van pinkwashing is.” Volgens QRL laat de gemeente steken vallen, terwijl het beeld neergezet wordt om aan de buitenwereld te laten zien hoe goed ze het doen op het gebied van het maken van beleid voor de LHBTIQ+ doelgroep.

Het regenboogstandbeeld is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen de gemeente en COC Leiden. COC-voorzitter Debbie Helaha, riep na de eerste van twee opvolgende bekladdingen al op om het gesprek aan te gaan. Dat gebeurde nu dus. Helaha was redelijk positief over de openbare bijeenkomst: “Ik vond het verrassend fijn om het op deze manier te doen.”

Wethouder Yvonne van Delft zei achteraf vooral geprobeerd hebben om te luisteren naar de verschillende standpunten en verwijten: “Er is een hoop boosheid en het valt mij op dat er ook een hoop aannames zijn. Over dingen die volgens mij net wat genuanceerder zijn. Aan de andere kant heb ik gezien wat het bekladden van het beeld doet. De pijn die dat geeft bij de  de gemeenschap, de kunstenaar en de mensen die erbij betrokken waren. Ik pleit ervoor dat dat ook erkend wordt.”

In het verwijt van QRL, dat de gemeente met het plaatsen van het beeld aan pinkwashing doet, kan wethouder Van Delft zich niet vinden: “Ik denk dat wij meer zouden kunnen doen.  Maar met het verwijt van pinkwashing ben ik het echt helemaal niet eens. Dat zou zo zijn als we dachten met het plaatsen van beeld klaar zouden zijn. Dat is helemaal niet zo. Er is nog zoveel te doen op dit gebied. Het beeld is er ook op vraag uit de community zelf gekomen: een heel groot gedeelte is er ook heel erg blij mee.”

Motie
Van Delft benadrukte dat de gemeente niet alleen laat zien dat er aan de LHBTI+ community wordt gedacht, maar dat er ook concrete stappen worden genomen. Als voorbeeld noemt ze de motie die vorig jaar in de gemeenteraad is aangenomen. Over de positie van transgenders. “Die motie is heel concreet: we kijken of we transitieverlof mogelijk kunnen maken, en dat we mensen die aan de balie zitten, leren omgaan met mensen die voor een genderverandering in hun paspoort komen.”

Debbie Helaha was het met Van Delft eens dat er binnen de gemeente altijd meer kan gebeuren, ondanks de stappen die al gezet zijn: “Als je wil dat er iets wordt gedaan aan de acceptatie en de zichtbaarheid van de LHBTI+ gemeenschap, dan moet je daar je mensen op trainen en voorlichten. Of dat al genoeg gebeurt, dat weet ik niet.” Het is volgens Helaha slechts een voorbeeld van dat het altijd beter kan. “Dat geldt niet alleen voor de gemeente, maar ook voor een organisatie als het COC. Dus we zijn zeker bereid om naar onszelf te kijken, maar dan hopen we dat andere organisaties dat ook kunnen doen, inclusief Queer Revolution Leiden.”

Vervolggesprek
De wethouder deed een handreiking naar de betrokken partijen en riep op tot een vervolggesprek: “Het is een clash van stijlen, terwijl ik tegelijk ook hoor dat iedereen hetzelfde wil: dat je geaccepteerd wordt, dat het makkelijker wordt om als transpersoon in transitie te gaan. Er zijn vragen over die trajecten, maar daar gaan wij als gemeente niet over. Dus ik heb opgeroepen om te kijken op welke punten we wel iets kunnen gaan doen, en daar komt een vervolggesprek uit. Ik hoop dat dat tot concrete punten leidt, waar wij als gemeente wel over gaan.”

Helaha staat namens COC Leiden ook open voor een vervolggesprek. “Het zou fijn zijn als daar concrete actiepunten uitkomen. Ik denk dat er heel veel dingen genoemd zijn, waar ik het op zich mee eens ben, maar hoe concreet wordt het dan? Lokaal gezien kunnen we dingen wel voor elkaar krijgen, en sommige dingen minder. Daar heb je ook landelijke organisaties en landelijke politiek voor nodig. Maar het is zeker goed als we, al zou het klein zijn, met concrete punten bij het volgende gesprek weggaan.”

Tenslotte wil ook QRL kijken hoe ze met de gemeente en het COC de problemen aan kunnen pakken. Sven: “Queermensen zijn vaker dakloos, ervaren vaker vormen van geweld, transmensen hebben te maken met ellenlange wachtrijen en kunnen niet aan hormonen komen. Dat zijn hele concrete dingen die misgaan. De gemeente zegt helaas dat ze daar niets kunnen doen, dus dan gaan we kijken wat ze wel kunnen doen of wat we op onze eigen manier kunnen doen. Met of zonder het COC, maar graag het liefste samen, lijkt mij.”

Leiden Maatschappij Politiek Regenboogkunstwerk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×