Advocaat van verdachte Job Knoester staat pers te woord. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Verdachte moordzaak Esmee: 'Ze leefde niet meer na stoeipartij'

De verdachte van de moord op de 14-jarige Esmee heeft bekend dat hij haar om het leven heeft gebracht en haar lichaam heeft proberen te verstoppen. Hij zegt alle medewerking toe aan het politieonderzoek. “Wat er is gebeurd is verschrikkelijk”, zei turnleraar Olivier van de G. vandaag in de Haagse rechtbank. “Ik wil dat dit zo goed mogelijk wordt opgelost en helpen waar ik kan.”

De 32-jarige Leidenaar stond deze vrijdag voor het eerst voor de rechter. Onder toeziend oog van de familie van Esmee en veel journalisten hoorde hij een samenvatting aan van wat er allemaal aan bewijzen is gevonden. De twee kenden elkaar van een schoolkamp en een stage, en later werd Van de G. ook haar turnleraar.

Lees hier alle berichten over moordzaak Esmee Kortekaas

Toen het meisje op 30 december niet op tijd thuis was gekomen, heeft de familie de politie gebeld en haar als vermist opgegeven. “De naam van Van de G. werd daarbij genoemd”, zei de rechter. Esmee had eerder geheimzinnig gedaan over het contact met de verdachte, en die avond werden op haar tablet seksueel getinte berichten gevonden van Van de G. Later bleken die te zijn gewist.

Stoeipartij
Op basis van die informatie is de politie in die nacht twee keer bij de verdachte aan de deur geweest, maar Van de G. reageerde in eerste instantie verbaasd op haar vermissing. Na de vondst van haar lichaam is hij de volgende dag alsnog aangehouden.


Een verslag vanuit de rechtbank door IJsbrand Terpstra

Tijdens de zitting bleek dat de twee inderdaad ‘meer dan een vriendschappelijke relatie met elkaar hadden’. Ze zagen elkaar in ieder geval regelmatig en hadden seks met elkaar. “Ook bij u thuis”, sprak de rechter Van de G. toe. Op de avond van haar vermissing was Esmee ook in het huis van de verdachte in Leiden, blijkt uit haar telefoongeschiedenis.

Van de G. heeft bij de politie verklaard dat Esmee geïrriteerd was omdat ze haar enkel had gestoten, waarna een ‘stoeipartij’ was ontstaan. “Dat was voor u beiden een manier om rustiger te worden”, las de rechter voor uit de verklaring van de verdachte. “U heeft haar met de schouders tegen de grond gedrukt. U kunt zich niet meer herinneren hoe u haar in de wurggreep heeft genomen. U merkte dat er iets aan de hand was en ontdekte dat ze niet meer leefde.”

25.000 Whatsapp-berichten
Opvallend is volgens het Openbaar Ministerie dat Van de G. nog wel veel details weet over wat er precies is gebeurd, maar juist van het moment van de wurggreep niet meer. Uit een psychisch onderzoek zal moeten blijken of Van de G. een stoornis heeft die hem minder toerekeningsvatbaar maakt, en of hij op moment wist wat hij deed. Daarbij zal specifiek aandacht zijn voor zijn geheugen, afgaande op de vraag om een neuropsycholoog in het onderzoeksteam. Voor dat onderzoek zal hij worden opgenomen in het Pieter Baancentrum.

Dat de verdachte en Esmee in het jaar voor haar dood heel veel contact hadden, blijkt wel uit hun Whatsapp-geschiedenis. In die periode zijn er zo’n 25.000 berichten tussen de twee gewisseld. “Ze dreigde vanuit boosheid met suïcide, maar de verdachte wilde haar daarvan weerhouden”, hield de advocaat van de verdachte Job Knoester de rechtbank voor. In de appjes zou Esmee ook hebben gedreigd met het openbaar maken van de relatie met haar turnleraar. “Maar daarmee dreigde ze al langer, niet alleen in december”, benadrukte Knoester.

‘Onderste steen boven’
Dat is belangrijk tijdens de inhoudelijke rechtszittingen die gaan volgen, omdat Van de G. zegt dat haar dood een ongeluk was en dat hij daarna vanuit paniek heeft gehandeld. “Ook het verplaatsen van het lichaam is een paniekactie”, zei Knoester daarover tijdens de zitting. “Het past niet bij Olivier. Als je goed op een rij zet wat er is gebeurd, dan duidt dat allemaal op paniek.” Of de rechter hierin meegaat zal pas veel later blijken, als de vraag rijst of het moord was met een voorbedacht plan, of doodslag.

Voor de familie, die de zitting vanuit een videozaal volgde, is dat echter niet de belangrijkste vraag. Die wil vooral weten wat er precies is gebeurd en hoopt dat de komende tijd te horen van de Van de G. “Ze willen weten wat er met hun dochter is gebeurd”, aldus Robert van der Laan. “We hopen voor ze dat de onderste steen boven komt en dat de verdachte daar volledig aan zal meewerken. En hoe dat dan strafrechtelijk wordt geclassificeerd, dat is een andere discussie.”

Op 24 juni staat Van de G. opnieuw voor de rechter. Ook dan wordt er alleen een update gegeven over de stand van het onderzoek. Pas als dat is afgerond en de psychologische rapportage over de verdachte klaar is, zal de zaak inhoudelijk worden behandeld. Daarna beslist de rechter welke straf Van de G. krijgt.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden 14-jarige Esmee omgebracht


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×