Ahmet Kargin wil (durven) opstaan tegen onrecht en koos daarom het Academiegebouw voor zijn foto. De plek waar Cleverenga in 1940 zijn protestrede hield. (Foto: Hans van Egdom).

Waar sta ik voor: Ahmet Kargin van GroenLinks Leiden

Nu de stemmen geteld zijn en de nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd, publiceert Sleutelstad samen met de Leidse fotograaf Hans van Egdom wekelijks een portret van een van de nieuwe raadsleden onder de titel ‘Waar sta ik voor’. Het is een vervolg op deel één van deze serie waarin we kennismaakten met kandidaten die vrijwel zeker een zetel zouden behalen.

Deze week Ahmet Kargin. Het leek er in eerste instantie helemaal niet op dat hij in de Leidse gemeenteraad zou komen. Hij kreeg van GroenLinks Leiden plek 17 op de advieskandidatenlijst toebedeeld. De leden beslisten eind november echter anders en zo kwam Ahmet op plek 5 van de definitieve lijst en daarmee in de raad terecht.

Hidde van Slooten sprak in Politiek071 met Ahmet Kargin van GroenLinks Leiden.

“Op het eerste gezicht lijkt het misschien typerend om als student het Academiegebouw te kiezen voor deze foto”, zegt Ahmet terwijl hij zich laat portretteren. “De reden is alles behalve typisch. In het Groot-Auditorium van het Academiegebouw werd ruim 80 jaar terug de ‘beste speech van Nederland’ gehouden door hoogleraar Rudolph. P. Cleveringa, beter bekende als de protestrede.”

Met gevaar, niet alleen voor zichzelf maar ook zijn naasten, protesteerde Cleveringa tegen het ontslag van Joodse collega’s op bevel van Duitse bezetters middels een openbare protestrede. “Voor mij geeft deze gebeurtenis, en dus ook deze locatie, dan ook het beste weer wat mijn drijfveer en politieke ideaal is: (durven) opstaan tegen onrecht.”

Leiden Politiek Waar sta ik voor


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×