Iris du Pon ging op de foto bij De Lakenhal waar iedereen kennis kan nemen van de Leidse geschiedenis. (Foto: Hans van Egdom).

Waar sta ik voor: Iris du Pon van GroenLinks Leiden

Nu de stemmen geteld zijn en de nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd, publiceert Sleutelstad samen met de Leidse fotograaf Hans van Egdom wekelijks een portret van een van de nieuwe raadsleden onder de titel ‘Waar sta ik voor’. Het is een vervolg op deel één van deze serie waarin we kennismaakten met kandidaten die vrijwel zeker een zetel zouden behalen.

Iris du Pon is met voorkeurstemmen gekozen als raadslid voor GroenLinks Leiden. Ze wist 660 kiezers ertoe te bewegen het rondje bij haar naam rood te kleuren.

Vera Brouwer sprak in Politiek071 met Iris du Pon van GroenLinks Leiden.

Iris wilde gefotografeerd worden voor de Lakenhal: “Leiden kent een lange historie als Stad van Vluchtelingen. Zo moesten in de 17e eeuw veel Hugenoten Frankrijk ontvluchten vanwege hun geloof. Veel kwamen in Leiden terecht. Ook verre voorouders van mij. Als textielarbeiders vestigden zij zich in Leiden vanwege de bloeiende lakenindustrie. Met beroepen als vachtenbloter konden zij snel aan het werk in de Leidse lakenindustrie.”

Voor Du Pon staat De Lakenhal symbool voor de open en solidaire stad die Leiden is. “Een stad waarin je de vrijheid hebt om jezelf te zijn, ongeacht afkomst, gender of geloof. GroenLinks staat voor een inclusieve samenleving, waarin uitsluiting, discriminatie en intolerantie geen plaats hebben. Een bruisende cultuursector kan hier aan bijdragen, want de kracht van verbeelding is ongekend groot.”

“Tegelijkertijd realiseer ik mij dat de lakenindustrie ook een keerzijde heeft. Het waren met name de rijke handelaren die profiteerden van de lakenindustrie. De arbeiders – waaronder ook kinderen – werden uitgebuit. Wij staan juist voor het verkleinen van de verschillen in inkomen. Daarom moet iedere Leidenaar in de Lakenhal kunnen leren over de Leidse geschiedenis, dat willen we gratis aanbieden voor mensen met een laag inkomen.”

Leiden Politiek Waar sta ik voor


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×