(Archieffoto: Buro JP).

Leids college geeft toe: het gaat niet goed met evenementengras Lammermarkt

Bij het onderhoud van het evenementengras op de Lammermarkt worden nog steeds plastic netjes gevonden. Opmerkelijk, omdat door de coronapandemie en het daardoor uitblijven van evenementen, er juist genoeg tijd en rust was voor de plastic netjes om het gras te laten ‘wortelen’.

Al in september 2020 verzocht de fractie van de Partij voor de Dieren een eind te maken aan het gebruik van de netjes, die het gras op het plein zouden moeten verstevigen. Het college van burgemeester en wethouders wilde echter de afdeling Stedelijk Beheer eerst de kans geven om het onderhoud te verbeteren. Mocht het dan nog steeds niet goedkomen, dan werd de Partij voor de Dieren uitgenodigd om er te zijner tijd vooral opnieuw aandacht voor te vragen.

Die tijd is nu gekomen: recent stelde raadslid Lianne Raat (PvdD) raadsvragen over de stand van zaken van dit onderhoud. De pogingen om de plastic netjes hun werk te laten doen, blijken vergeefs: wethouder Ashley North (GroenLinks) geeft toe dat de plastic netjes niet het beoogde resultaat hebben gebracht.

Gewoon gras
Het beheer van het evenementengras is gekoppeld aan de staat en kwaliteit ervan. Logischerwijs betekent dit dat veel evenementen zorgen voor meer frequente onderhoudsbeurten, maar ook natuurlijke factoren zoals het weer en de groeisnelheid van het gras spelen een rol. Bij het onderhoud worden de plastic netjes nog regelmatig aangetroffen, zo stelt de wethouder, wat betekent dat het gras op die plekken onvoldoende aanslaat. Het gevolg is kale plekken en milieuvervuiling door het plastic.

Daarom vindt de wethouder het nu tijd om op deze plekken ongefundeerd gras te plaatsen. Dit komt deels tegemoet aan de wensen van de PvdD, die het liefste overal gewoon gras zou hebben gezien. Begin mei zullen bij de kale plekken de matjes worden verwijderd en worden vervangen door graszoden zonder matjes.

Duurzaamheid Leiden Politiek Kunststof netjes


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×