Paul Olthof (CDA) en Mathieu Paardekooper (VVD) vormen met burgemeester Fred van Trigt het nieuwe college in Zoeterwoude. (Foto: Robbert Beurse).

Nieuwe college Zoeterwoude aangetreden

Na Leiderdorp is Zoeterwoude de tweede gemeente in onze regio met een nieuw bestuur. Donderdagavond werden in Zoeterwoude twee nieuwe wethouders benoemd.

Fractievoorzitter Mathieu Paardekooper van de VVD maakt de overstap naar het college en voor het CDA Zoeterwoude is afdelingsvoorzitter Paul Olthof de nieuwe wethouder. Hij volgt Ton de Gans op die afscheid heeft genomen van de politiek.

Naast de benoeming van de nieuwe collegeleden, werd ook het door CDA en VVD gesloten coalitieakkoord in de raad besproken. Progressief Zoeterwoude (PZ) dat voor het eerst in lange tijd in de oppositiebankjes is beland, is kritisch. “Het nieuwe akkoord is voor tachtig procent gelijk aan het vorige akkoord van PZ en het CDA”, zegt raadslid Pieter Goossen van die partij. Hij wil het nog net geen jatwerk noemen. CDA-fractievoorzitter Astrids Coene reageert laconiek op de kritiek: “Als het zo lijkt op het akkoord dat we eerder hadden met PZ kunnen ze er vast mee instemmen.”

Robbert Beurse sprak na de bespreking van het coalitieakkoord in de gemeenteraad met PZ-fractievoorzitter Myrna van der Poel, PZ-raadslid Pieter Goossen en CDA-fractievoorzitter Astrid Coene.

Sociale woningbouw
PZ-fractievoorzitter Myrna van der Poel heeft desondanks wel degelijk een aantal punten van kritiek op het nieuwe akkoord. Met name over zaken die er niet in staan. Zo komt Zoeterwoude Rijndijk er in haar ogen nogal bekaaid vanaf. Ook hekelt ze het feit dat er geen percentage sociale woningbouw is opgenomen in de afspraken tussen de twee nieuwe coalitiepartijen. Dat was altijd 35 procent en PZ is bang dat dat nu wordt losgelaten.

Volgens het CDA en de VVD is die angst ongegrond. “We gaan niet alles wat al is afgesproken ook nog eens in het akkoord zetten”, zegt VVD-wethouder Paardekooper. “We gaan gewoon bouwen wat nodig is.” Dat kan volgens hem ook meer dan 35 procent zijn. Ook CDA-fractievoorzitter Coene is niet bang dat er minder sociale woningen komen, nu het percentage niet in het akkoord staat.

Wethouders
Opvallend is nog dat CDA-wethouder Olthof niet fulltime aan de slag gaat. Hij wil voldoende tijd overhouden voor zijn gezin en had als voorwaarde aan zijn voordracht gesteld dat hij voor 0,8 fte beschikbaar is voor de functie. Hij zegt daarmee een signaal af te willen geven, maar realiseert zich naar eigen zeggen ook wel dat het wethouderschap met zich mee brengt dat lange dagen er ook gewoon bij horen.

Robbert Beurse sprak direct na hun benoeming met de twee kersverse Zoeterwoudse wethouders.

Eerder waren er vanuit het Zoeterwoudse gemeentebestuur geluiden te horen dat er wel erg veel werk was voor een college van drie personen. Er werd donderdag dan ook al voorzichtig op gezinspeeld dat een derde wethouder tot de mogelijkheden zou moeten behoren. Voor oppositiepartij PZ zou dat niet te verteren zijn. Een derde wethouder brengt veel extra kosten met zich mee en volgens PZ moet het college gewoon scherpere keuzes maken om ervoor te zorgen dat het werk gewoon met wethouders gedaan kan worden.

Advertentie

Politiek Zoeterwoude Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×