Gemeentehuis Zoeterwoude. (Archieffoto: Robbert Beurse).

Oppositie sluit eigen akkoord: 'Zoeterwoude verdient beter'

Progressief Zoeterwoude en Senioren Belangen Zoeterwoude hebben een eigen ‘oppositieakkoord’ gesloten. De partijen reageren hiermee op het coalitieakkoord dat de lokale CDA en VVD fracties vorige maand overeenkwamen. De oppositiepartijen vinden het CDA en VVD akkoord onvoldoende concreet en willen aan de Zoeterwoudenaren laten zien dat het ook anders kan.

Het oppositieakkoord heeft de titel ‘Zoeterwoude verdient beter’ meegekregen. In twaalf punten maken PZ en SBZ duidelijk waar zij vinden dat de coalitiepartijen in hun plannen tekort schieten. Er is speciale aandacht voor duurzaamheid en wonen.


PZ fractievoorzitter Myrna van der Poel vertelt in Politiek071 over het oppositieakkoord.

Wonen
“Er zijn veel te weinig betaalbare woningen. Starters kunnen bijna niks vinden. Daarom moeten er duidelijke afspraken komen: 70 procent betaalbaar, anders stemmen wij tegen de plannen. Hetzelfde geldt voor sociale huurwoningen. Wij vinden al jaren dat bij nieuwbouw minimaal 35 procent ‘sociaal’ moet zijn. CDA en VVD hebben dat in hun akkoord geschrapt. Onacceptabel”, vindt PZ fractievoorzitter Myrna van der Poel.

Duurzaamheid
Ook over duurzaamheid en energietransitie verschillen de partijen van mening. “Zonder duurzaamheid geen toekomst. Dat is dus heel belangrijk. In Zoeterwoude zijn we al goed op weg, we hebben bijvoorbeeld het hoogste percentage zonnepanelen op daken van de regio. Maar we zijn er nog niet. Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn huis kan verduurzamen, zullen de sterkste schouders iets meer moeten betalen. Alleen zo kunnen ook mensen met een lager inkomen mee doen.”

De oppositiepartners kregen ‘slechts’ 194 stemmen minder dan CDA en VVD. “We zijn het aan onze kiezers verplicht om, net als de coalitie, nu al duidelijk te vertellen wat we van plan zijn. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor Zoeterwoude. Maar hoe we dat precies willen bereiken, daarover verschillen we van mening.”

Politiek Zoeterwoude Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×