PZ-fractievoorzitter Myrna van der Poel zag de motie van haar partij en SBZ tot haar vreugde aangenomen worden. (Foto: Robbert Beurse).

Oppositieakkoord PZ en SBZ geïntegreerd in coalitieakkoord

De doelstellingen die oppositiepartijen Progressief Zoeterwoude (PZ) en Senioren Belangen Zoeterwoude (SBZ) hebben opgeschreven in hun eerder deze week gepresenteerde oppositieakkoord ‘Zoeterwoude verdient beter‘, moeten worden opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het beleid dat voortkomt uit het coalitieakkoord van CDA en VVD. Een motie van die strekking is donderdagavond aangenomen in de Zoeterwoudse gemeenteraad.

“Op deze manier wordt recht gedaan aan de wensen van een groot deel van de Zoeterwoudse kiezers”, betoogde PZ-fractievoorzitter Myrna van der Poel donderdagavond in de vergadering van de Zoeterwoudse gemeenteraad. Dat de motie werd aangenomen, kwam niet doordat coalitiepartijen CDA en VVD er ook wel iets in zien, maar omdat twee raadsleden van het CDA afwezig waren. Daardoor had de oppositie een meerderheid van de stemmen.

CDA-wethouder Paul Olthof stelde het fijn te vinden dat de oppositie actief meedenkt, maar wilde de motie toch niet zomaar overnemen. “Als college zien we op zich een mooie motie, maar we willen de indieners vragen om ‘integreren’ te vervangen door ‘betrekken’.” De coalitie zoekt volgens Olthof wel graag de samenwerking.

Downgraden
PZ handhaafde de motie ongewijzigd. Van der Poel: “We willen de dingen juist concreet maken. Betrekken is een soort downgraden. Dan heb je nog steeds ruimte om dingen niet concreet te maken.” Ook wethouder Mathieu Paardekooper van de VVD vond het positief dat de oppositiepartijen meedenken over het te voeren beleid. “Het is mooi om te zien dat er wordt meegedacht hoe we op een goede manier kunnen samenwerken.”

Burgemeester Fred van Trigt vond het lastig dat de motie pas bij het vaststellen van de agenda werd aangekondigd. “Het is voor ons als college lastig om hier opeens mee geconfronteerd te worden. Het college steekt de hand uit om het met elkaar te doen. Ik denk dat we de inhoudelijke discussie waar u naartoe wilt inderdaad met elkaar moeten voeren, maar nu nog niet.” Van Trigt wilde het oppositieakkoord eerst nader bestuderen om te bekijken welke punten het college wel en welke het niet kan overnemen. “Daar moeten we gezamenlijk een goede vorm voor weten te vinden.”

Boemerang
Het ontlokte de PZ-fractievoorzitter de opmerking waarom er geen raadsbreed akkoord is gesloten. Die kreeg ze als een boemerang terug. Van Trigt: “Nou, ik heb dit eerder voorgesteld en toen wilde u, de raad dat niet.”

In het oppositieakkoord hebben PZ en SBZ onder andere opgenomen dat het percentage sociale huurwoningen bij nieuwbouw tenminste 35 procent moet bedragen. Ook moeten mensen met een hoger inkomen meer bijdragen aan de verduurzamingsopgave van Zoeterwoude dan mensen met een lager inkomen. Het zijn zaken die de coalitie bewust niet opnam in het collegeakkoord, maar waar CDA en VVD nu dus toch mee aan de slag moeten.

Advertentie

Politiek Zoeterwoude Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×