De route van de 100 Bruggenloop. (Foto: PR).

Inschrijving geopend voor 'pittige' 100 Bruggenloop

De try-out van de 100 Bruggenloop in Leiden was in 2021 volgens de organisatie vorig jaar een groot succes. Dit jaar kan iedereen mee doen. De route van ruim 19 kilometer is een ‘pittige urban trailrun’. De deelnemers maken door de vele boogbruggen en trapjesbruggen over de Leidse grachten, rivieren en singels ruim 140 hoogtemeters.

Voor degenen die iets minder lang willen lopen is er een parcours van 10 kilometer. Daarin zijn 52 bruggen opgenomen. Op diverse plekken zijn waterposten ingericht. Op de drukste punten worden verkeersregelaars ingezet. De route wordt aangegeven met borden en deelnemers krijgen een boekje met de route en achtergrondinformatie over een aantal markante bruggen die zij onderweg tegenkomen. In de Hortus Botanicus en bij de Meelfabriek worden speciaal voor de loop enkele bruggen geopend.

Uniek
“Er zijn loopevents die over bruggen gaan in Nederland en het buitenland. Maar nergens kun je honderd keer bruggetje op, bruggetje af. Dat maakt de loop uniek in de wereld”, aldus initiatiefnemer Jeroen Maters. “Leiden heeft een hele compacte binnenstad met 28 kilometer aan waterwegen. Je vindt nergens zo veel bruggen zo dicht op elkaar, zelfs in Venetië niet. Het is behoorlijk pittig. Een paar bruggetjes ben je natuurlijk zo op en af. Maar honderd achter elkaar…”

Medeorganisator Frank van Leeuwen van de stichting CTV Zuid-Holland: “Er is geen betere manier om Leiden te ontdekken dan langs en over de grachten, rivieren, singels en trekvaarten. De hardlopers zullen misschien wat minder de tijd hebben om van alle uitzichten te genieten. Maar de wandelaars die op zaterdag op eigen gelegenheid de route lopen, zullen ogen tekort komen. Voor hen is er wel een extra uitdaging: niet zwichten voor de verleiding om steeds op één van de vele terrassen plaats te nemen die je onderweg tegenkomt.”

Singelpark
Start en finish zijn bij het Stadhuis op de Vismarkt. Op zaterdag starten de wandelaars tussen 8 en 10 uur ’s ochtend en sluit de finish om 15.00 uur. Onderweg komen zij een aantal stempelposten tegen. Een volle kaart geeft recht op de speciale 100 Bruggenloop-medaille. Op zondag gaan de hardlopers in groepjes van start tussen 08.30 en 09.40 uur en dienen zij om 11.30 uur binnen te zijn.

De inschrijving voor de tocht op zaterdag 24 en zondag 25 september 2022 is geopend. Het inschrijfgeld voor de wandeling (zowel de 10 als de 19 kilometer) bedraagt 10 euro. Het inschrijfgeld voor het hardlopen bedraagt 15 euro voor de 10 km en 19 euro voor de 19 km. Eén euro van het inschrijfgeld gaat naar de stichting Vrienden van het Singelpark, dat met een grote groep vrijwilligers werkt aan de ontwikkeling en het onderhoud van het nieuwe zes kilometer lange Singelpark over de voormalige vestingwallen van Leiden.

Meer informatie en inschrijven op www.100bruggenloop.nl

De route van de 100 Bruggenloop. (Foto: PR).

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×