Ronald Snijders tijdens voorgaande editie. (Foto's: PR).

Songs of Freedom Muziekfestival herdenkt slavernij

Tijdens het Songs of Freedom Muziekfestival viert Leiden de afschaffing van de slavernij oftewel Keti Koti in de Nederlandse koloniën op 1 juli 1863. Op het plein van Museum Volkenkunde kunnen bezoekers op zaterdag 2 juli luisteren naar Afro-Amerikaanse muziek uit Ghana, Suriname, de Antillen, Marokko en de Verenigde Staten.

De organisatie merkt dat de afschaffing voor de ene persoon als ‘lang geleden’ voelt, terwijl een ander het juist als iets recents ziet. “Daarom willen we bij meer stilstaan dan alleen het moment. Het gaat om de omgang met inwoners in onze vroegere koloniën in het algemeen. Werden zij vaak als tweederangsburgers behandeld? Dat was daar en toen, maar helaas ook nog hier en nu. Daar moet een punt achter worden gezet. Dat moeten we samen doen en vieren met dit festival.”

Tot 31 mei konden mensen zich aanmelden om mee te zingen in het Songs of Freedom projectkoor, bestaande uit maximaal tweehonderd zangers. Samen met professionele musici gaan ze swingen op gospelmuziek. Het koor staat onder leiding van Tim Hermsen. Eline Gemerts zingt solo en wordt daarbij begeleid door de Ronald Snijders jazz band. Het koor zal vooral liederen zingen die ontstaan zijn in de tijd van de slavernij in het zuiden van de Verenigde Staten.

Artikel loopt door onder foto.
Berima Amo. (Foto: PR).

Het optreden van het koor vormt het hoogtepunt van het festival. Het programma op zaterdag 2 juli is als volgt:

13:30 Opening
13:45 Berima Amo, Ghanese Highlife muziek,
14:30 Khadija Massaoudi en Jan Wouter Oostenijk, Marokkaanse Gnawa muziek,
15:15 Jose Toyo en de Marron dansgroep
15:50 Kinderkoor Daltonschool met Ronald Snijders
16:15 Ronald Snijders band en Eveline Gemerts met kaseko-jazz muziek
16:35 Songs of Freedom projectkoor met negrospirituals o.l.v. Tim Hermsen met Eline Gemerts en de Ronald Snijders band
17:15 Afsluiting

De herdenking in Leiden van de afschaffing van de slavernij vindt plaats op donderdag 30 juni bij de ingang van Museum Volkenkunde tussen 16.00 uur en 17.00 uur. Er vindt dan een kranslegging plaats.

Projectkoor editie 2018. (Foto: PR).

Cultuur Leiden Maatschappij Keti Koti


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×