De nieuwe wethouders. V.l.n.r. Ashley North en Abdelhaq Jermoumi, Julius Terpstra, Yvonne van Delft en Fleur Spijker (Foto: Emile van Aelst).

Dit zijn de nieuwe Leidse wethouders en hun portefeuilles

Niet meer ‘Samen maken we de stad’, maar ‘Samen leven in Leiden’. Het motto van het nieuwe Leidse stadsbestuur lijkt sterk op de vorige slogan, maar geeft net een ander accent aan het beleidsakkoord dat GroenLinks, D66, PvdA en het CDA hebben gesloten. Het akkoord werd woensdagochtend gepresenteerd in museum De Lakenhal. Daar werden ook de wethouderskandidaten gepresenteerd. Daarbij zaten geen verrassingen.

Ashley North en Yvonne van Delft blijven allebei namens GroenLinks deel uitmaken van het college. North blijft de bereikbaarheidsportefeuille behartigen en gaat ook de komende jaren over klimaatadaptatie. Daarnaast krijgt hij de belangrijke portefeuille financiën. Andere zaken waarmee hij zich mag gaan bemoeien zijn zaken als vergroening & biodiversiteit, Singelpark, beheer openbare ruimte, dierenwelzijn, bereikbaarheid, duurzame mobiliteit & autoluwe binnenstad en financiën & interne dienstverlening.

Yvonne van Delft houdt de cultuurportefeuille en werk en inkomen. Ook valt de energietransitie voortaan onder haar verantwoordelijkheid. Verder gaat ze zich bezighouden met vastgoed, erfgoed, circulariteit, de ontwikkellocaties Energiepark en Meelfabriek en emancipatie.

D66 levert zoals verwacht een wethouderspost in. De partij verloor bij de verkiezingen een derde van de negen zetels die in 2018 werden behaald. Fleur Spijker is de derde wethouder uit het vorige college die aanblijft. Ze heeft de bouwportefeuille ingeruild voor economie, kennis, sport & gezondheid. Ook campusontwikkeling (Leiden Bio Science Park en Humanities
Campus), binnenstad, citymarketing, kennisinstellingen, beroepsonderwijs, leven-lang-ontwikkelen vallen voortaan onder Spijker.

Chris de Waard sprak na de presentatie met alle vijf de kandidaat-wethouders over hun portefeuille.

Wonen
Voor de PvdA treedt Abdelhaq Jermoumi toe tot het nieuw te vormen college. Kansengelijkheid, jeugd en onderwijs zijn voor hem de paradepaardjes in zijn portefeuille die verder zaken omvat als armoede- en minimabeleid, schuldhulpverlening, jeugdzorg, kinderopvang, voorschoolse educatie, basis- & middelbaar onderwijs, onderwijshuisvesting, voortijdig schoolverlaten, speeltuinen, inburgering en publieke dienstverlening.

De vijfde wethouder is Julius Terpstra. De CDA-leider gaat wonen, bouwen en welzijn bestieren. Dat betekent gebiedsontwikkeling, woningbouw, woonbeleid, beleid ruimtelijke ordening (Omgevingswet), opvang/huisvesting bijzondere doelgroepen en welzijn & maatschappelijke ondersteuning.

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×