Boris, Lila, Hannah en Hanneke in het radioprogramma ‘De avond met Robbert‘ (Foto: Roeland van Wely, reportage: Emile van Aelst).

Jongeren vieren 75 jaar Leiden-Oxford met concert(reis)

Leiden, Oxford en Bonn vieren in 2022 het 75-jarig bestaan van hun stedenbanden. Om dit jubileum te vieren vertrekt het Jeugd Symfonie Orkest Rijnstreek deze week naar de stad Oxford in Engeland. Sleutelstad sprak orkestleden Boris, Lila, Hannah en Hanneke in het radioprogramma ‘De avond met Robbert‘ op de dinsdagavond.

“Wij zijn met zijn vieren allen violisten. We gaan met ons jeugdsymfonieorkest Die Jahreszeiten van de componist Haydn opvoeren in de Townhall van Oxford, in het centrum van de stad”, vertelt Lila. Jahreszeit is het Duitse woord voor seizoen. “Die Jahreszeiten van Haydn is een heel moeilijk stuk. Het is supersnel en er zitten erg hoge noten in. Het is ook prachtig en magisch, en je kan de vier seizoenen van elkaar onderscheiden.”

Artikel gaat door onder de video

Orkestleden Boris, Lila, Hannah en Hanneke over de reis naar Oxford

Hannah: “Ik vind de zomer van het stuk van Haydn wel erg mooi. Het klinkt heel vrolijk. Lila: “Ik houd het meest van de lente als seizoen. Je hoort de lentebriesjes en je ziet de bloemen echt bloeien als ik het speel met mijn viool.” “Ik vind ook de lente het mooist. Je hoort overal vrolijke melodietjes”, aldus Boris. Hanneke vindt de zomer het fijnst: “Het voelt bijna alsof er kinderen in de wei rondrennen.”

“We zijn nog nooit naar Oxford geweest met ons orkest, maar we zijn al wel vaak naar Bonn geweest en Bonn komt ook vaak naar Leiden. Niet alle kinderen reizen af naar Oxford. De oudere orkestleden zitten in een voorexamenjaar. Ze mogen niet mee van school”, legt Lila uit. Het orkest wordt voor de opvoering in Oxford dan ook aangevuld met muzikanten uit Bonn.

Stedenbanden
Leiden heeft een stedenband met Oxford. De Engelse universiteitsstad heeft op haar beurt weer een stedenband met Bonn. Het jeugdorkest onderhoudt zelf een langdurige relatie met een gymnasium in Bonn. Onderdeel van de festiviteiten is een tournee van koren en orkesten uit de drie steden. De kinderen van het orkest starten de feestelijkheden op 17 juni met een concert in de Townhall, het stadhuis van Oxford.

Op 2 juli komen het East Oxford Community Choir en het jongerenkoor van het Carl-von-Ossietzky Gymnasium uit Bonn naar Leiden voor een concert in de Hooglandse Kerk. Op 27 augustus staat een afsluitend concert gepland in Bonn. Afgelopen weken werd er flink gerepeteerd door de jeugd in het Da Vinci College Kagerstraat.

Repetitie van het Jeugd Symfonie Orkest Rijnstreek. (Foto’s: Emile van Aelst).

Advertentie

Cultuur Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Onderwijs Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×