Tuin van Piet Oudolf. (Foto: PR).

Groei & Bloei: Weg met de tegels! Een kijkje achter de schutting

Trotse eigenaren showen hun privétuinen dit weekend tijdens het Open Tuinen Weekend. De openstelling is een initiatief van de vereniging Groei & Bloei. Sleutelstad sprak voormalig hovenier Jaap Maandag en plantendeskundige Carla van Eijk van de Leidse afdeling Groei & Bloei over dit initiatief in het radioprogramma ‘De avond met Robbert‘ op de dinsdagavond.

“Waar het bij Open Tuinen Weekend omgaat, is om als eigenaar je tuin te presenteren. Als bezoeker kan je dan zien wat er allemaal mogelijk is met vaste planten en inrichting van een tuin. Je ziet bijvoorbeeld hoe een beperkte ruimte groter wordt gemaakt en hoe je leeft in zo’n tuin. Een tuin moet voldoen aan bepaalde eisen qua milieu. Zo moeten vogels en vlinders aan hun trekken kunnen komen”, aldus Maandag. “Het Open Tuinen Weekend is landelijk. In de Leidse regio zijn dit weekend achttien tuinen te bezichtigen”, vult Van Eijk aan.


Jaap Maandag en Carla van Eijk bij De avond met Robbert over Open Tuinen Weekend

“Mensen hebben hun tuin zelf aangemeld. Er wordt geen keuring gedaan. We hebben geen regels. De tuinen moeten wel logisch bij elkaar liggen zodat meerdere tuinen makkelijk op dezelfde dag te bezoeken zijn. Iedereen kan bij de opgegeven tuinen binnenlopen op de vastgestelde tijden”, aldus Van Eijk. “Bij mij is dat zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00”, verduidelijkt Maandag. “Het hangt er wel vanaf hoeveel mensen er komen en wat voor weer het is, maar in principe krijg je bij mij ook een kopje koffie of thee aangeboden.”

Geen tegels
“We hebben een heel divers aanbod van particuliere tuinen. Ook op volkstuinverenigingen zijn tuinen te bezoeken. Er is voor ieder wat wils. Je kunt tips uitwisselen met de eigenaren en zelf ideeën opdoen voor je eigen tuin”, stelt Van Eijk. Maandag: “We willen kennis verbreiden. Dat is ook de oorsprong van onze vereniging. Die bestaat al honderdvijftig jaar. Groei & Bloei is oorspronkelijk opgezet door tuinbazen en tuinarchitecten. Ze gaven vroeger al cursussen om hun kennis te verspreiden. Nu is het een vereniging van amateurs geworden.”

“Het is ons een doorn in het oog dat steeds meer tuinen bestraat worden. De tegels worden ook steeds groter. En alles is ook zo monotoon”, aldus Groei & Bloei. In het weekend van 18 en 19 juni kan iedereen zien hoe een tuin mooi en verrassend groen kan worden ingericht. Op de Leidse website van Groei & Bloei staan alle tuinen die in de Leidse regio meedoen met bijbehorende openingstijden.


Een wadi in een tuin. (Foto: PR).

Advertentie

Cultuur Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×