(Foto: archief)

Oppositie Leiderdorp kritisch op uitblijven concrete coalitieplannen

De Leiderdorpse oppositiepartijen riepen in het Politiek Forum maandagavond de wethouders op om het coalitieakkoord uit te werken naar concrete plannen. Op de vergadering werd de financiële kadernota besproken, met daarin het financiële meerjarenperspectief. Tot ongenoegen van de gehele oppositie waren de plannen van het college hier nog niet in verwerkt.

Het uitblijven van concrete coalitieplannen in de kadernota stond volgens de oppositie in schril contrast met de snelheid waarin de formatie was uitgevoerd. Prachee van Brandenburg (D66) wees erop dat de coalitie trots was dat Leiderdorp na de verkiezingen de tweede gemeente van het land was met een akkoord. Van Brandenburg hoopte dat met deze snelheid doorgepakt zou worden en in de kadernota de beleidsplannen konden worden meegenomen. Dit was echter niet het geval: de nota was ‘beleidsarm’ en de gemeenteraad kon dus nog niet in debat over de plannen voor de komende vier jaar. Ook Frank van Noort (VVD) en Arie Janssen (ChristenUnie-SGP) spraken hier hun teleurstelling over uit.

De coalitiepartijen en wethouders reageerden dat het te kort dag is om de coalitieplannen al in de kadernota te bespreken. Volgens Roeland Schmidt, raadslid namens coalitiepartij PvdA-GroenLinks, was er vanwege het moment dat de bijdrage uit het rijk bekend werd gemaakt, te weinig tijd om een uitgewerkt uitvoeringsprogramma te hebben. Wethouder Daan Binnendijk (CDA) gaf aan dat het coalitieprogramma een uitwerking krijgt in de begroting, die in november in de raad voorligt.

De oppositiepartijen willen echter graag eerder betrokken worden bij de beleidsplannen van het college. De oppositie herinnerde wethouder Binnendijk aan de eerdere belofte, dat er in de beleidsplannen ruimte zou zijn voor plannen en ideeën uit de oppositie. Zij riepen de wethouder dan ook op om een concept van het coalitieprogramma eerder aan de raad voor te leggen.

Financiële meevaller
Tijdens het Politiek Forum kon wethouder Binnendijk ook vermelden dat Leiderdorp tot 2025 een hogere bijdrage van het rijk krijgt dan bij het opstellen van de kadernota werd verwacht. Dit is een gevolg van een akkoord tussen het Rijk en de VNG, afgelopen vrijdag. De wethouder en de raad zijn het eens dat er verstandig met het geld om moet worden gegaan en er reserves opgebouwd moeten worden. Uit de kadernota blijkt namelijk dat de bijdrage vanuit de Rijksoverheid voor 2026 nog onzeker is en, zoals het er nu naar uit ziet, een stuk lager zal zijn dan de jaren daarvoor. Door komende jaren reserves op te bouwen, moet dat gat worden opgevangen.

Maandagavond stonden ook de jaarstukken van 2021 op de agenda. Leiderdorp sloot 2021 af met een overschot van ruim 1,6 miljoen euro. Volgens wethouder Binnendijk is dat een gevolg van het tweede coronajaar. Vanuit het Rijk waren er meer financiën beschikbaar vanwege coronacompensaties en bovendien konden sommige activiteiten en evenementen niet doorgaan waardoor het geld dat daarvoor was bestemd, bleef liggen. Een soortgelijk overschot is volgens Binnendijk bij veel gemeenten te zien.

 

Advertentie

Leiderdorp Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×