De 40e editie van Werfpop was een echt feestje met als en van de hoogtepunten de Haagse band Son Mieux. (Foto's: Chris de Waard).

Werfpop-organisatie kijkt terug op een geslaagd festival

Volgend jaar weer op zaterdag? En is het dan betaald of gratis? Het zijn naast de programmering twee belangrijke vraagstukken waar de organisatie van Werfpop zich het komende jaar mee bezig moet houden. Eén ding is zeker: Werfpop blijft sowieso een goedkoop festival.

Voorzitter Bob Schrover kijkt tevreden terug op zijn eerste Werfpop als voorzitter. Al in 2019 nam hij het stokje over van Jeroen van der Lippe die het voorzitterschap toen twaalf jaar had vervuld en nu als vrijwilliger de hele dag in touw was. Maar door de coronapandemie konden alle voorbereidingen voor de 2020 editie van Werfpop de kast in en datzelfde gold voor 2021.

Nu het dit jaar weer kon, had het bestuur en aantal stevige andere uitdagingen. Prijzen stegen wereldwijd tot soms enorme hoogtes en bezoekers lieten het soms ook deels afweten. Al met al reden voor twee belangrijke en noodzakelijke wijzigingen, waarvan Schrover en zijn bestuur ook vooraf niet wisten hoe het zou uitpakken. Het festival verhuisde van de zondag naar de zaterdag en ging voor het eerst een weliswaar bescheiden entreeprijs vragen.

Chris de Waard ging zondagmorgen nog even terug naar de Leidse hout om met voorzitter Bob Schrover terug te blikken op de 40e Werfpop.

“Die zaterdag hebben we om een aantal redenen gedaan”, vertelt Schrover. “Allereerst bleek niemand te weten waarom we eigenlijk op zondag zaten en zaterdag is toch meer een uitgaansdag. We hoopten dat mensen langer zouden blijven en dat lijkt wel gelukt. Of Werfpop voortaan dus altijd op zaterdag plaatsvindt, is nog niet besloten. “We gaan het eerst allemaal eens goed evalueren, maar het is wel goed bevallen. Het was echt een feestje. Het was aan.”

Ook voor de betaalde entree geldt dat er nog geen besluit is voor volgende edities. Hoewel de extra inkomsten aantrekkelijk zijn, en mogelijk noodzakelijk, was een van de charmes van Werfpop de afgelopen 39 jaar dat het een gratis festival was. Dat vindt ook Schrover. Bij de afsluiting van deze 40e (jubileum)editie sprak hij vanaf het podium dan ook de hoop uit dat het festival de komende edities goedkoop of zelfs gratis kunnen zijn.

Het publiek liet zich door de 7,50 entree overigens niet van een bezoek weerhouden. Alle tienduizend beschikbare kaarten waren zaterdag uitverkocht. “Dat is echt boven onze verwachtingen”, zegt Schrover die op zondagochtend alweer in de Leidse Hout is te vinden. Daar wordt druk gewerkt aan het schoonmaken van het festivalterrein en het afbouwen van de podia, tenten en bars. Op de achtergrond zuigt Riool.nl de toiletten leeg.

Belangrijk voor wel of geen entree en zo ja hoe hoog zijn de prijsontwikkelingen de komende periode. Als die blijven stijgen of onverminderd hoog blijven dan ontkomt Werfpop er niet aan om een entreeprijs te rekenen. “We gaan allereerst deze editie goed evalueren en dan zal het er echt vanaf hangen wat er in de wereld gebeurt”, zegt Schrover.

Cultuur Leiden Regio Werfpop


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×