De Zeemanspot is een van de reddingboten die gisteren Leiden aandeed. Het schip heeft een bijzondere link met de Sleutelstad. (Foto's: Chris de Waard).

Reddingboot De Zeemanspot doet Leiden aan

Bijna niemand in Leiden kent de naam van kapitein Abraham Filippo. Toch is hij een belangrijke figuur uit het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze ‘vergeten Leidse geuzenzoon’, zoals de vrijwilligers van het Helders Historisch Reddingboten Collectief (HHRC) hem noemen, verdient volgens hen meer aandacht. Juist in zijn geboortestad.

Maandagmiddag meerden twee historische reddingboten uit Den Helder daarom aan bij de Zijlpoort in Leiden. De Dorus Rijkers en De Zeemanspot. Die laatste is vernoemd naar de verzetsorganisatie die in 1940 door kapitein Abraham Filippo werd opgericht.

Filippo was destijds gezagvoerder bij de Holland Amerika Lijn (HAL). Met zijn ‘zeemanspot’ zamelde hij in de oorlogsjaren geld in voor zeelieden. Hij wist gedurende de bezetting maar liefst 5,2 miljoen gulden op te halen. Met dat bedrag werden 18.000 gezinnen van opvarenden van de Nederlandse koopvaardij die in geallieerde dienst voeren, financieel ondersteund.

Uit zijn initiatief is later het Nationaal Steunfonds (NSF) voortgekomen. Dat groeide uit tot de bankier en financier van het verzet. Tijdens de bezetting weet deze organisatie een bedrag van 120 miljoen gulden bijeen te brengen voor het financieel ondersteunen van het verzet en voor de onderduik van 150.000 mensen.

Abraham Filippo werd op 6 december 1886 in Leiden geboren en is daar ook getogen. Namens de gemeente Leiden nam locoburgemeester Julius Terpstra een document in ontvangst waarin het ontstaan en functioneren van de financiering van het verzet staat beschreven. Ook de belangrijke rol van kapitein Filippo komt daarbij uitgebreid aan bod. De tweede boot die Leiden aandeed, de Dorus Rijkers, heeft al een eigen straat op bedrijventerrein De Waard.

Of er nu dus ook een Abraham Filippostraat komt, wil Terpstra niet toezeggen. “Maar er is voor ons werk aan de winkel”, concludeerde Terpstra die beloofde dat de gemeente het stuk zorgvuldig zal bestuderen. Mogelijk volgt daaruit een besluit om Filippo op een of andere manier in Leiden te eren.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×