De penisplant komt vandaag in bloei. Vrijdagmiddag begin de bloeiwijze zich langzaam te openen.

Amorphophallus titanum komt in bloei: kijk live mee via peniscam

De tweede Amorphophallus titanum van deze zomer staat op het punt van bloeien in de Hortus Leiden. Sinds enkele dagen is de plant live te zien via een webcam die de botanische tuin op de penisplant heeft gericht. Om zoveel mogelijk mensen de kans te bieden op de bloeiende Reuzenaronskelk in levende lijve te aanschouwen, blijft de hortus vrijdag tot 21.00 uur open. Zaterdag en zondag is de hortus open van 9.00 tot 18.00 uur.

De penisplant die half juli in bloei stond was met 2.20 meter al geen kleintje, maar de plant die nu gaat bloeien is helemaal een flinke jongen. Hij meet 2.24 meter. Daar blijft het overigens wel bij. “Hij is klaar met groeien, nu is het tijd om te bloeien”, zegt Robbert Folmer die als bioloog aan de hortus is verbonden.

De webcam laat overigens nog een bijzonder extraatje zien. Links in beeld staat een infraroodbeeld. Daarop is te zien dat de plant naarmate deze verder open gaat ook steeds verder opwarmt. De combinatie van stank en warmte is ideaal om aasetende insecten aan te trekken. Vliegen en kevers komen op de geur af en kruipen in de kelk, op zoek een lekker hapje. Dat is er niet, maar het doel van de plant is bereikt: bestuiving. Tijdens de bloei warmt de groengele kolf op tot zo’n 38 graden. “Zo weten we niet alleen wanneer en hoe lang de plant precies bloeit, maar ook wanneer hij klaar is met bloeien.”

(Foto: Rogier van Vugt).

Geen record
Maar weinig exemplaren van de Amorphophallus titanum bereiken deze hoogte, maar een record is het niet. Folmer, is even de statistieken ingedoken. “We hebben deze planten al sinds 1956 en we hebben helaas niet voor alle bloemen metingen. De eerste Leidse Amorphophallus in 1956 was ongeveer anderhalve meter. Daarna weten we een tijd niets. In 1998 en 2009 bloeiden in totaal vier bloemen die allemaal rond de 1.80 meter waren.”

Nader onderzoek leert dat de hortus in 1995 een penisplant had van 2.38 meter. dat was op 16 maart van dat jaar. Bij de Botanische Tuinen in Wageningen werd in 1932 een Amorphophallus van 2.56 meter opgekweekt. “Helaas dus geen Nederlands record.”

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×