Gedeputeerde Frederik Zevenbergen kondigde het weghalen van de vlaggen vorige week al aan. Onder andere bij mediapartner Omroep West.

Zuid-Holland laat vlaggen langs provinciale wegen vanaf vandaag weghalen

Het weghalen van omgekeerde vlaggen langs provinciale wegen heeft tot bedreigingen aan het adres van de provincie Zuid-Holland geleid. Dat zei gedeputeerde Frederik Zevenbergen vrijdagochtend tegen Omroep West. Van een aantal bedreigingen is aangifte gedaan.

Al een aantal weken wapperen langs provinciale wegen omgekeerde vlaggen, opgehangen door boeren en sympathisanten die hiermee tegen het stikstofbeleid van de overheid protesteren. Zuid-Holland laat vanaf vrijdag vlaggen weghalen die een gevaar voor de verkeersveiligheid vormen. De aannemer die dat gaat doen blijft geheim, uit angst voor nog meer bedreigingen.

“Ik wil er zo weinig mogelijk aandacht aan geven”, zegt de gedeputeerde over de ontvangen bedreigingen. “Als ik vertel wat er in de berichten staat, zullen veel mensen dat schandalig vinden. Voor een aantal mensen is het ook een ‘call to’ action om ermee door te gaan.”

Zuid-Holland zegt veel meldingen te krijgen over de protestactie, want de driekleuren vormen een gevaar. Zo kwam een afgescheurde vlag terecht op een rijdende auto op een provinciale weg in het Westland. “Hierdoor gebeurde gelukkig geen ongeluk, maar het was wel de druppel”, vertelde Zevenbergen eerder. De ‘gevaarlijkste’ protestuitingen zijn al eerder door de provincie opgeruimd. Het ging bijvoorbeeld om vlaggen die loshingen, het zicht van camera’s blokkeerden of die het zicht op borden of verkeerslichten belemmerden.

Aannemer
De provincie heeft een aannemer bereid gevonden om de vlaggen los te knippen en te bewaren. De naam van het bedrijf wordt niet bekendgemaakt. Van concrete bedreigingen richting de aannemer is overigens nog geen sprake. De provincie zelf heeft wel bedreigingen ontvangen. Van een aantal berichten is aangifte gedaan, vertelt gedeputeerde Frederik Zevenbergen. De vlaggen worden overigens niet weggegooid. “Als je kan aantonen dat een vlag van jou is, dan mag je die komen halen. Maar dan wel tegen de kosten die wij hebben moeten maken voor het veilig verwijderen van de vlag”, aldus de provincie Zuid-Holland.

Leiden Regio Zoeterwoude Vlaggenprotest boeren


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×