Eén protestvlag heeft de burgemeester wel laten verwijderen. Die hing in de vlaggenmast voor het gemeentehuis. Twee vlaggen in lichtmasten blijven voorlopig wel hangen. (Foto: Chris de Waard).

Protestvlaggen Zoeterwoudse boeren blijven voorlopig hangen

De omgekeerde Nederlandse vlaggen die afgelopen weekeinde door boeren in onder andere Zoeterwoude zijn opgehangen aan zo’n beetje elke lantaarnpaal in het dorp blijven voorlopig hangen. “We hebben begrip voor de de situatie van de boeren”, zegt burgemeester Fred van Trigt. “Het zal je maar overkomen.”

In totaal hingen boeren zo’n 560 vlaggen aan lantaarnpalen in het Groene Hart. Met de kleur blauw naar boven. Zo’n omgekeerde vlag zou staan voor een land in nood. Of, in dit geval, de boeren: blauw-wit-rood, boeren in nood. Ook de vlaggenactie die zondagavond werd gehouden op de Calvarieberg kan in de ogen van de burgemeester wel door de beugel. “Ze stonden er een uurtje, maar het moet niet te gek worden.” Dinsdagavond stonden de actievoerder met hun vlaggen overigens weer boven de A4.

Chris de Waard sprak met de Zoeterwoudse burgemeester Fred van Trigt over de vlaggenactie van de boeren in het Groene Hart.

De vlaggen op Zoeterwouds grondgebied blijven dus voorlopig hangen. Wel zijn Zoeterwoude en de andere gemeenten in de regio in gesprek met de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat. De vlaggen hangen namelijk ook langs provinciale wegen en zelfs langs rijksweg A4. En daar gaat de gemeente niet over. “Maar we hebben als Zoeterwoude natuurlijk wel onze inbreng bij die gesprekken”, zegt Van Trigt. “We willen zoveel mogelijk samen optrekken met een eenduidig beleid. De vlaggen nu weghalen zou niet getuigen van begrip voor de boeren, dus dat gaan we niet morgen doen. Maar of ze nog maanden blijven hangen dat is een ander verhaal.”

Calvarieberg
Er wordt dus ook actie gevoerd op het viaduct boven de snelweg. De Calvarieberg wordt die betonnen verbinding over de A4 door de actievoerders genoemd. Gerard van der Hoeven,  onder andere jarenlang de voorzitter van de Vereniging Oud Zoeterwoude, weet wel waar die naam vandaan komt. “Toen de A4 er nog niet was, kon je via de Miening rechtstreeks naar de Vrouwenweg. Er was wel een brug over de Meerburgerwatering.”

“Met de aanleg van de A4 verviel die rechtstreekse verbinding. Ervoor in de plaats kwam een groot viaduct. Dat was ten opzichte van de oude verbinding een hele klim. Om ter kerke te gaan in de kapel van het Kruisherenklooster aan de Vrouwenweg, het gebouw staat er nog steeds, moest dus die klim worden overwonnen. Al sinds eind jaren vijftig kreeg het viaduct in de volksmond de naam Calvarieberg en nog steeds hebben de oudere inwoners, zoals ik, het over de Calvarieberg.”

Maatschappij Politiek Zoeterwoude Vlaggenprotest boeren


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×