(Foto: AS Media).

Personeel aangedaan na redding uit zwembad: 'Vriendje zei dat er niks aan de hand was'

De schrik zit er goed in bij zwembad Poelmeer in Oegstgeest. Donderdag zag een badmeester daar een jongen op de bodem van het zwembad liggen. Hoewel zijn vriendje zei dat er niks aan de hand was, sprong de toezichthouder direct in het water en trok de jongen op de kant. Na een reanimatie werd hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht. “Als je zulke handelingen hebt verricht wil je weten hoe het met hem gaat”, zegt regiomanager Steven van Vliet van het zwembad een dag later. “Maar ook wij weten dat nog niet.”

Volgens Van Vliet gaat het om een 14-jarige jongen van Pakistaanse afkomst. Hij kwam donderdag rond 15.00 uur samen met een vriendje naar het overdekte zwembad. Na ongeveer een uur meldt een van de twee jongeren zich bij de badmeester. “Hij zei in gebrekkig Engels dat ze een spelletje aan het spelen waren en dat er niks aan de hand was”, vertelt Van Vliet. “Hij zei: mijn vriendje ligt daar en er is niets aan de hand.”

De badmeester vertrouwde het niet en keek in het bad. Van Vliet: “Toen hij een jongen op de bodem zag liggen twijfelde hij geen moment en sprong in het bad.” Een andere medewerker is begonnen met reanimeren, dat later werd overgenomen door de politie, ambulancepersoneel en een trauma-arts. Het zwembad werd ontruimd en is de rest van de dag dicht gebleven. “De zes medewerkers die op dat moment aan het werk waren, hebben de hele avond met elkaar en met slachtofferhulp gepraat”, legt Van Vliet uit.

Complimenten
Het personeel is nog steeds erg aangedaan, zegt de woordvoerder van het zwembad. “Je kan niet alles zien en signaleren, juist voor dit soort momenten zijn onze toezichthouders aanwezig. Er is echt fantastisch gehandeld en die complimenten geef ik het personeel ook, maar ze komen nog niet helemaal binnen. Wat nu overheerst is de ernst van wat we hebben meegemaakt, we kopen er niks voor dat er goed is gehandeld.”

Het zwembad heeft het incident inmiddels gemeld bij de Omgevingsdienst Midden-Holland, die gaat over het toezicht in zwembaden en steekproefsgewijs controleert dat de regels worden gevolgd. De instantie kan nog niet zeggen wat er gebeurd is en of er aan alle regels werd voldaan. “Wij wachten nu op een verslag van wat er gisteren gebeurd is. Als de uitkomst van het verslag daartoe aanleiding geeft, dan stellen wij een nader onderzoek in”, aldus een woordvoerder. Van Vliet zegt dat het zwembad aan alle regels voldeed.

Familie
Hoe het nu met de 14-jarige jongen gaat, is niet bekend. De betrokken instanties kunnen of willen daar niets over zeggen. Een woordvoerder van de gemeente Oegstgeest zegt dat de familie moet besluiten of er meer informatie over zijn situatie naar buiten wordt gebracht.

112 Sleutelstad Oegstgeest Verdrinking Poelmeer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×