Mirèse Mudde. (Foto: Roeland van Wely).

Mirèse Mudde boetseert bekende Leidenaar Cor Klein uit klei

Beeldhouwster Mirèse Mudde geeft op 20 augustus bij Ars Aemula Naturae (ARS) een workshop boetseren met een bekend Leidenaar als model. Dit keer is dat de cultuurkenner Cor Klein. De workshop bij ARS is ieder jaar erg populair. Zelf meekleien kan niet meer, de workshop zit al vol, maar iedereen is welkom om te komen kijken.

“Als je als beeldhouwer een portret gaat maken van iemand, dan noem je dat een kop of een buste”, vertelt Mirèse Mudde, die gespecialiseerd is in het geboetseerde portret in brons, terracotta of gips. “Een keer per jaar geef ik een workshop portretboetseren met een bekende Leidenaar. Eerder stonden drogist Har Walenkamp, dichterette Pink Meltzer en voormalig rector magnificus Carel Stolker model. Nu is Cor Klein gevraagd. Hij presenteert onder andere het cultuurprogramma bij Sleutelstad. We gaan van hem een schets maken in klei.”


Mirèse Mudde wordt geïnterviewd door Casper Chaudron en Gideon Roggeveen.

“We zijn elke keer vereerd als iemand model komt zitten, want dat is best een opgave. De workshop is een middag. Dat is zeker kort als je een portret van iemand wil boetseren. Voor iemand die zit, is vier uur echter wel lang. Wij staan met een groep van vijftien deelnemer rondom het model, terwijl het model in het midden op een plateau zit en regelmatig wordt gedraaid, zodat alle deelnemers het model goed van alle kanten kunnen bekijken.”

Boetseren
“Vanuit mijn academische scholing heb ik geleerd om eerst goed te kijken voordat je daadwerkelijk begint met kleien. Ik heb de Wackers Academie gedaan in Amsterdam. Ik heb daar geleerd om te werken naar de waarneming. Voor een eenvoudige workshop heb je een houten paal nodig en daaromheen doe je een krantenkern zodat de klei daarop blijft zitten. Ik leer mensen eerst naar de grote vorm te kijken. Wat is het eerste wat je opvalt aan iemand? Daarbinnen ga je weer zoeken naar andere vormen in de kop.”

“Je moet ook kijken naar de verhoudingen, de proporties. Als je goed kijkt naar iedereen, dan zie je toch ook de verschillen. Vervolgens zoek je uit waar die verschillen in zitten. Je gaat naar nuances zoeken.” De workshop vindt plaats op 20 augustus bij Ars Aemula Naturae op de Pieterskerkgracht 9a in Leiden. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken. “We hebben nog heel veel Leidenaren op ons lijstje staan, maar Cor stond nu bovenaan. We waren blij dat hij ja zei toen we hem vroegen”, aldus Mudde.

Cultuur Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×