De cast van Oresteia. (Foto: PR).

Begraafplaats Groenesteeg decor van toneelstuk over wraak

Begraafplaats Groenesteeg in Leiden wordt het decor van een oud toneelstuk over wraak. De Leidse toneelgroep Al Dente speelt er twee weken lang ‘Oresteia’, het verhaal van koningszoon Orestes, die terugkeert naar zijn stad om de moord op zijn vader Agamemnon te wreken. Het is een tragedie in drie delen, vertellen artistiek leider Jos Nijhof en actrice Maaike Roovers in het radioprogramma De avond van Sleutelstad over Oresteia.

“Het toneelstuk is ongeveer 500 jaar voor Christus geschreven door Aischylos”, zegt Jos Nijhof. “Hij was de oudste van de drie grote Griekse treurspeldichters. Je hebt het dus over een stuk van 2500 jaar oud. In het verleden heb ik verschillende uitvoeringen gezien, die me aan het denken hebben gezet. Ik wilde het stuk dan ook al lange tijd zelf met een aantal stevige acteurs maken. We hebben op zich wel vaker oude stukken gespeeld, bijvoorbeeld van Euripides.”


Maaike Roovers en Jos Nijhof worden uitgebreid geïnterviewd door Casper Chaudron en Gideon Roggeveen.

“Ik heb me beroepen op bestaande vertalingen. Ik heb het stuk creatief herschreven zodat mensen er een boodschap uit deze tijd uit kunnen halen”, aldus Nijhof. Roovers: “Het is zeker een serieus stuk, maar er zit ook lucht in. Dat komt ook door de stijl van onze toneelgroep. In dit oude stuk heb je een kop en een staart. Nieuwe stukken zijn vaak een collage en dan moet je vaker snel schakelen.”

Schreeuwt
“Je kan het toneelstuk op meerdere manieren interpreteren. Terwijl je aan het spelen bent, kom je er achter dat er nog een extra laag onder zit. Het mooie van de prachtige locatie, de begraafplaats Groenesteeg, is dat het toneelstuk begint als het nog licht is. En dan wordt het steeds donkerder”, vertelt Roovers. Nijhof: “In 2017 heb ik de Stichting tot behoud Begraafplaats Groenesteeg benadert om op de keerlus van de begraafplaats te mogen spelen.”

“De plek schreeuwt om het maken van theater. De Stichting vindt het goed dat we er spelen en ze geven ons alle steun. Natuurlijk moeten we voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals respect voor de locatie”, aldus Nijhof. “Het is niet een kort stuk. Ik heb niet de reputatie dat ik iets makkelijk weggooi. We hopen het in twee uur te spelen.” Roovers: “Het publiek kan straks plaatsnemen op een overdekte tribune, waardoor het droog zit als het regent.”

Belevenis
“Behalve het verhaal en het spel wordt het bijwonen van het toneelstuk een hele belevenis door de belichting, de stadsgeluiden en de muziek. We hebben een eigen soundtrack. Speciaal voor onze voorstelling heeft Michiel van Poelgeest muziek gecomponeerd. Het is prachtige muziek. De begraafplaats en de voorstelling komen als een harmonisch geheel bij elkaar. In totaal hebben we tien voorstellingen. Een beetje regen zou bijdragen aan de sfeer”, aldus Nijhof en Roovers.

De voorstellingen van Oresteia vinden plaats van donderdag 1 september tot en met zaterdag 17 september, steeds om 20.15 uur. Tickets, inclusief drankje, kosten 15,00 euro (try-out 12,50 euro).

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×