Veel belangstelling tijdens de inloopbijeenkomst over De Geus die dinsdag werd gehouden bij het Ibis Hotel. (Foto's: Chris de Waard).

Wijkvereniging over De Geus: 'Gemiste kans voor stationsgebied'

De plek tegenover station Leiden Centraal waar vanaf eind dit jaar gebouwd gaat worden aan De Geus is volgens wijkvereniging Stationsgebied een echte ‘landmark-locatie’. “Maar er wordt geen landmark gebouwd”, zegt wijkvoorzitter Jan Tolsma die dat een gemiste kans noemt voor het gebied.

De stationsomgeving verdient volgens Tolsma een beeldbepalend gebouw. “En dat is dit niet. Kijk bijvoorbeeld eens naar het centraal station in Rotterdam. Ook als je geen verstand hebt van architectuur, dan zie je meteen dat het bijzonder is. Jammer dat dat in Leiden niet gebeurt.”

Bang voor overlast of schade tijdens de bouw is de wijkvereniging niet. “Ik heb veel vertrouwen in de partijen die dit doen”, zegt Tolsma. “We hebben de ontwikkelaar nog wel gewezen op de kwetsbare woningen in het Parmentierhof.” Dat is een hofje achter restaurant Paco Ciao aan de Stationsweg. “Maar ik geloof dat ze daar nu ook gaan monitoren tijdens de bouw.”

Als de bouw volgens planning verloopt is De Geus in het eerste kwartaal van 2026 gereed.

 

Chris de Waard in gesprek met wijkvoorzitter Jan Tolsma over de aankomende sloop van de bebouwing op de kop van de Stationsweg en het Stationsplein. De komende 3,5 jaar verrijst daar De Geus.

Megabioscoop
Het bouwproject De Geus bestaat uit een uitgebreid programma van woningen en voorzieningen. Ondergronds een reusachtige openbare kelder met stallingsplekken voor 3.000 fietsen, een nieuwe Jumbo Supermarkt, kapsalon Het Kap Perron, twee restaurants, een dakterras op de derde verdieping en een megabioscoop met acht zalen. De bioscoopzalen kunnen ook gekoppeld worden en dan overdag dienst doen als congrescentrum. Daar boven komt een woontoren.

Bouw en sloop
Voordat later dit najaar wordt begonnen met het slopen van het bestaande gebouw worden in de omgeving allerlei meetpunten ingericht. Daarmee wordt bijvoorbeeld in de gaten gehouden of het bouwverkeer voor trillingen zorgt die schade zouden kunnen veroorzaken aan de woningen rondom het bouwterrein. De vrachtwagens die de bestaande winkels aan het Stationsplein bevoorraden moeten de komende jaren de smalle entreestraat van de Morssingel naar het Morssingelterrein delen met het bouwverkeer.

Cultuur Economie Leiden Maatschappij De Geus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×