(Foto's, video: Chris de Waard).

Studenten Journalistiek en Nieuwe Media zijn komend jaar Stadsfotograaf Leiden

Koen Suidgeest is geen Stadsfotograaf Leiden meer. Zijn jaar eindigde zondagmiddag in Galerie Yomooka aan de Haagweg 4 waar cultuurwethouder Yvonne van Delft zijn opvolgers bekend maakte. Dat zijn 36, of 37, dat werd niet helemaal duidelijk, studenten die aan de Universiteit Leiden de masteropleiding Journalistiek en Nieuwe Media volgen.

Suidgeest nam afscheid met de presentatie van zijn boek waarin alle 52 foto’s en de bijbehorende verhalen, in twee talen, zijn samengebracht. Suidgeest portretteerde het afgelopen jaar mensen in Leiden van 52 verschillende nationaliteiten. De nieuwe stadsfotografen gaan steeds als duo aan de slag. Hun thema: Leiden in extremen.

“We gaan de dikste boom fotograferen. Maar ook de sterkste kroegverhalen in de oudste kroeg en het hoogste terras van Leiden. “Veel kroegen? Ja we blijven natuurlijk ook studenten”, lacht Julia die samen met haar studiegenoten het komende jaar de eervolle klus gaat klaren. Het idee om de studenten als Stadsfotograaf aan te wijzen werd door hun hoogleraar, Jaap de Jong, gepitcht bij de Stichting Stadsfotograaf Leiden. “Omdat Leiden dit jaar ook Europese wetenschapshoofdstad is.”

Het idee viel in goede aarde. “We vonden het meteen leuk en hebben het omarmd”, zegt voorzitter Job de Kruiff van de Stichting Stadsfotograaf Leiden. Maar omdat we nu al een paar keer op rij hebben gekozen voor een stadsfotograaf die zich min of meer zelf aanmeldde, gaan we voor het jaar 2023-2024 weer echt een ‘open call’ doen. Een oproep waarbij iedereen zich kan aanmelden.

Het boek Metropolis van Koen Suidgeest is vanaf nu verkrijgbaar via de website van de fotograaf. De expositie is bij Yomooka nog te zien tot en met de Kunstroute Leiden die volgend weekend wordt gehouden. Daarna gaat de fototentoonstelling op reis langs Leidse wijken.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×