Tamara Breton (Foto: Gerry van Bakel).

Actie LastManStanding: noodkreet voor jongeren met mentale problemen

Jongeren die van wachtlijst naar wachtlijst worden gestuurd. Die zich eenzaam voelen, depressiviteit ervaren en soms zelfs geen zin meer in het leven lijken te hebben. En dan eindeloos moeten wachten op hulp. Voor de Leidse Tamara Breton reden om komende zaterdag zes uur op een paal te gaan staan. “Er moet meer aandacht zijn voor jongeren.”

Breton werkt als diaconaal werker bij Diaconaal Centrum De Bakkerij in Leiden, een organisatie die mensen bijstaat die schulden hebben, geen thuis hebben, die psychische problemen hebben. “In mijn werk maak ik dat van dichtbij mee: burn-outs, eetstoornissen, depressie. Er is weinig infrastructuur om daar goed op in te spelen. En ik zie het ook in mijn eigen leven. Ik heb drie pubers van 13, 16 en 18 jaar en deze groep heeft het de laatste jaren zwaar gehad.”

Tamara Breton vertelt in Nieuws071 over haar voornemen om zes uur op een paal te gaan staan in Utrecht. Kijk en luister hieronder het interview terug:

En daarom gaat Breton zaterdag op een paal staan. “Ik zag het voorbijkomen in de media en het sprak me aan. Het gaat om een niet zo hoge paal met de breedte van een stoeptegel, dus je kunt er met twee voeten naast elkaar op staan. Je hoeft niet te balanceren. Het is geen Expeditie Robinson of zo. Ik heb er ook niet voor getraind.”

Zichtbaar
Maar je moet het natuurlijk wel volhouden, zes uur lang. En voor die prestatie zoekt Breton sponsors. “Deze actie LastManStanding wordt georganiseerd door Mind. Een stichting waaraan koningin Maxima zich onlangs heeft verbonden. Samen met een heleboel anderen willen we zichtbaar gaan staan voor betere zorg voor jongeren. Want daar ontbreekt het aan. En daarom staan we ook midden in het centrum van Utrecht op de Neude.”

Waarom jongeren zich zo onder druk voelen staan, heeft volgens Breton een aantal oorzaken. “De sky is the limit”, zegt Breton. “En daarom is er weinig sturing, terwijl jongeren dat wel nodig hebben. Tijdens de lockdowns zijn ze erg op zichzelf teruggeworpen. Juist in een levensfase dat ze zich meer willen losmaken van hun ouders en met hun ‘peers’ willen omgaan. Zichzelf ontdekken, met zaken experimenteren. En dat hebben ze niet kunnen doen.”

Oneliners
Dat jongeren voortdurend met elkaar in contact lijken te staan via hun mobiele telefoon, biedt geen soelaas. “Ze hebben contact via Snapchat en Instagram. Maar dat zijn vooral foto’s en oneliners. Maar als een jongere echt uit de bocht dreigt te vliegen is dat niet genoeg. De hulp is niet adequaat. Ze worden van wachtlijst naar wachtlijst gestuurd, als ouder moet je overal achteraan. Dat levert extra angst op voor hindernissen en taboes. Maar er zijn ook jongeren die uiteindelijk geen andere uitweg zien dan uit het leven te stappen. En dat is intens verdrietig.”

Actie
Het geld dat de actie LastManStanding oplevert, steekt de stichting Mind in bewustwordingscampagnes en hulp aan jongeren. Wie de actie van Tamara Breton wil steunen, kan terecht op de website van Mind.

Als je denkt aan zelfdoding of iemand in je omgeving hebt waarvan je vermoed dat hij of zij aan zelfdoding denkt, weet dat er iemand is die wil luisteren. Via de website 113.nl of bel met 0800-0113. In Leiden kun je elke maandagmiddag terecht bij @ease op de Hooigracht 12.

 

 

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×