Ivo Klap van de 3 October Vereeniging bij Sleutelstad. (Foto: Chris de Waard).

Leidens Ontzet: 'Het is vieren, maar vooral herdenken'

“Als jullie zoveel honger hebben, eet dan mijn arm op.” Met deze woorden gaf de Leidse burgemeester Pieter van der Werf het laatste beetje hoop dat de inwoners van Leiden nodig hadden om de Spaanse belegering te overleven. Op 3 oktober 1574 werd Leiden ontzet. Ivo Klap van de 3 October Vereeniging kijkt uit naar de viering, maar vraagt nadrukkelijk ook aandacht voor het herdenken.

“Een van de eerste dingen die de Leidse inwoners deden na de bevrijding was het houden van een dankdienst. Dat was een Protestantse kerkdienst om de Heer te bedanken dat de  terechte partij had gewonnen”, zegt Klap. Hij maakt onderdeel uit van de commissie herdenking van de 3 October Vereeniging. “Het is mooi dat we deze dienst nog steeds hebben. Zelfs in coronatijd hebben we dit traditionele deel in ere gehouden.”

Komend weekend wordt in Leiden massaal de in 1574 verworven vrijheid gevierd. “Anno nu is dat absoluut belangrijk. Ikzelf ga zeker naar de kermis en naar een van de vele feestjes, maar het herdenken hoort er ook bij. Dat is deze dagen actueel. Vrijheid is voor niemand vanzelfsprekend”, aldus Klap. “Ik zou iedereen daarom aanbevelen om bij de herdenkingsdienst aanwezig te zijn.” Die dienst is maandag om 10.00 in de Pieterskerk en voor het eerst met gebarentolk.

Cultuur Leiden Leidens Ontzet 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×