(Archieffoto: Sleutelstad)

Ook gemeentelijke enquête wijst uit: Leiden vond 3 oktober minder gezellig

Ruim driekwart van de Leidenaren die de enquête van de gemeente Leiden over de laatste viering van Leidens Ontzet invulde, vond het afgelopen keer minder gezellig dan in andere jaren. In totaal vulden 2.868 mensen de vragenlijst in.

Dat waren bijna net zoveel reacties als D66 en de VVD kort na 3 oktober kregen toen die twee partijen ook vroegen wat de stad vond van de aangepaste viering. Daarbij was minder live muziek toegestaan en er lagen er geen pontons op het water van de Nieuwe Rijn.

De onderwerpen levendigheid en leefbaarheid stonden centraal bij de uitvraag die de gemeente Leiden deed via LeidenDoeMee. De podia en live muziek werden het meest gemist. Op het gebied van leefbaarheid heeft de afgelopen editie het goed gedaan. 94 procent van de respondenten heeft geen overlast ervaren en 92 procent heeft zich geen moment onveilig gevoeld. Op enkele plekken in de stad is door 37 procent wel overdrukte ervaren.

Saai
Van de respondenten vond 68 procent dat er te weinig aanbod was in de stad. 31 procent vond het voldoende en slechts 1 procent vond dat er te veel aanbod was. Met name live muziek werd gemist en in het gebied rond de Nieuwe Rijn en de Hooglandse kerk was volgens driekwart van de invullers te weinig te beleven. De sfeer daar werd vaak omschreven als saai of sfeerloos.

Kippenbrug
Op enkele andere plekken vonden veel mensen het eigenlijk te druk. Op de kermis bijvoorbeeld en rond café het Praethuys, de Vrouwenkerkkoorstraat en de Kippenbrug. Het feest in Park Matilo werd gewaardeerd. Wel vonden veel mensen de entreeprijs voor mensen boven de 18 te hoog.

De gemeente noemt Leidens Ontzet in een brief aan de gemeenteraad het belangrijkste stadsfeest van Leiden. De ervaringen van de viering in oktober 2022 leren dat rond de Nieuwe Rijn weer meer activiteiten kunnen worden toegestaan. “Centraal uitgangspunt daarbij is dat het een open evenement is, dat toegankelijk is voor alle inwoners en bezoekers.”

Cultuur Leiden Leidens Ontzet 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×