De winter komt en het gas is duurder dan ooit. Dat heeft Leiden goed begrepen. Bouwmarkten zien de voorraad isolatiespullen slinken en veel isolatiebedrijven zijn volgeboekt. Hoe kun je de energiekosten dan nog bedwingen? Daarover brengt Sleutelstad tot half november bijna dagelijks nieuws en tips. Vandaag de start.
Of je het voor Oekraïne doet, voor het klimaat of voor je portemonnee: minder gas gebruiken willen we bijna allemaal. En elke besparing op gas loont. Een gemiddeld gezin verbruikt 1300 kuub gas per jaar. Bespaar daar 200 kuub op en met de huidige prijzen heb je zo 350 euro verdiend. Iedereen kan dat en Sleutelstad gaat vertellen hoe.
Tot de kerstdagen maken we een gang langs buren, bouwmarkten en energiecoaches om de temperatuur van Leiden op te nemen. Hoe heet gaat het er aan toe bij het grote vijftien procent gas terug offensief? Want die besparing heeft Nederland aan Europa beloofd. Begin 2022 lukte dat ruim, door het zachte weer. Maar de komende maanden kan het spannender worden. Een race tegen de klok.
Thermostaat omlaag
Vandaag de eerste tip. Zet die thermostaat omlaag! In de nacht of als je weg bent, is vijftien graden genoeg. En overdag van twintig naar negentien graden scheelt een gemiddeld gezin 100 kuub per jaar, minstens 145 euro. Heb je een variabel tarief en zit je boven het tariefplafond van 1200 kuub, dan kan de besparing oplopen tot 400 euro.
Dat klinkt als makkelijk geld verdienen, maar veel mensen schrikken er toch voor terug. Want hoe leuk is het om rillend aan de eetkamertafel te zitten, of je handen alweer onder de warme kraan te moeten ontdooien?
Daar kan uw verslaggever over meepraten. Plots werd zijn gezin eind september proefkonijn. De centrale verwarming sneuvelde en de installateur had pas eind oktober tijd voor de ingrijpende reparatie. Hoe moest dat, als de Steenkampjes wakker werden bij zeven graden buitentemperatuur?
Dat blijkt erg mee te vallen. Nou heeft het huis wel wat isolatie, en overdag zorgt de zon wel geregeld voor opwarming. Maar er is al ontbeten bij 17,8 graden Celsius. We waren twee graden warmer gewend en toch heeft er niemand zitten klappertanden.
Het is nog gezond ook!
Hoe houd je jezelf dan warm? Sommige tips zijn wel bekend, maar door ze te combineren verleg je je koudegrens verder dan gedacht!
Neem je nestwarmte mee. In bed ben je opgewarmd en het eerste half uur voel je meestal geen kou. Zorg dat je die warmte vasthoudt. Draag sloffen of sportschoenen op de koude vloer, trek die trui op tijd aan. Dat beetje extra kleding helpt. En wikkel anders een fleecedeken om je benen – net als bij sjieke restaurants op het terras.
Wen er maar aan. Dat klinkt wreed, maar het werkt. Neem een week en je lichaam heeft zich al aangepast aan één graad minder. En durf je de achttien graden aan, dan is dat nog gezond ook! Bij die temperatuur worden je bruine vetcellen actief. Die zetten suikers en vetten om in warmte. Zo verdrijf je de kou én werk je overtollige pondjes weg. Twee vliegen in één klap.
Douche tussendoor. Ben je overdag thuis en schijnt er geen zon, dan kan de afkoeling toch toeslaan – zeker in de eerste weken. Ga dán pas douchen, dus niet voor het ontbijt. Dan krijgt je lichaam weer een boost. En drie minuten douchen is al genoeg – maar daarover later.
Beweeg. Van stilzitten koel je af. Maar met een kwartiertje beweging ben je weer warm. Stofzuigen doe je dus als je wat afgekoeld bent. Ga hollen of voetballen met je (klein-)kind. En fiets of loop wat vaker naar de (super-)markt, bouwmarkt of andere winkels. Daar word je warm van, en het is gezond. En als je zo wat minder online winkelt, is dat óók weer goed voor het klimaat. Simpel toch?
Dit is de eerste aflevering van een reeks berichten over “Gas minderen” van Sleutelstad. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907