De radiatoren laag in lege kamers helpt ook enorm (Foto: Frank Steenkamp)

Gas minderen: koel slapen helpt

Slapend rijk worden? Dat is met de huidige gasprijzen niet makkelijk, maar slapend ‘minder arm’ worden ligt wel voor velen voor het grijpen. Zet de thermostaat ’s nachts lager en je bespaart elke maand tientjes aan stookkosten. Maar er zijn wel een paar valkuilen waar je op moet letten.

Deze week zoekt Sleutelstad naar manieren om direct te besparen op de gasrekening, zonder hulp van installateurs of klusjesmannen. Woensdag legden we al uit welke winst er te halen valt door overdag de verwarming op 19 of zelfs 18 te zetten. Niet iedereen zal dat zo makkelijk vinden. Daarom nu iets wat makkelijker is: de nachten.

Lees alle artikelen terug in het ‘Gas minderen’ dossier van Sleutelstad

IJsbloemen
Even terug in de tijd: in de jaren vijftig en zestig, toen iedereen nog enkel glas had, was het nog heel gewoon om ’s nachts de verwarming uit te zetten, zeker op de slaapkamers. In de winter stond de condens op de ruiten en als het flink vroor, kreeg je prachtige ijsbloemen op het glas. En er zijn genoeg zestigplussers die kunnen vertellen over de zolderkamer waar hun adem een laagje sneeuw op de dekens vormde. En ze hebben het nog overleefd ook.

Maar zo bont hoeft 99 procent van de Leidenaren het niet meer te maken. Bijna alle woningen hebben wel iets van isolatie. Je krijgt de temperatuur haast niet meer onder de 10 graden. En zelfs als dat zou kunnen, wordt het door alle energie-experts afgeraden. Want als je een huis te ver laat afkoelen, moet de CV in de ochtend zo hard stoken dat alle winst van de nacht verloren gaat. Op websites zoals die van Tros Radar zijn daar eindeloze discussies over te vinden, maar wij nemen graag het advies van de experts aan: wél afkoelen, maar niet naar het vriespunt.

15 graden
Volgens die experts is 15 graden voor de meeste woningen de beste nachtstand. Je vindt dat advies bij de energiebedrijven Essent en bij Vattenfall. Nou willen zij misschien graag gas verkopen, maar ook onafhankelijke clubs zoals Milieucentraal vinden 15 graden de beste nachttemperatuur. Maak je het veel kouder, dan gaat er bij het opstoken in de ochtend te veel energie verloren.

Bevriezen zal je bij die 15 graden niet. En een beetje koel slapen is ook gezond. Volgens Pricewise val je daardoor zelfs sneller in slaap, slaap je dieper, verbrand je meer calorieën én zie je er ’s ochtends ook nog jonger uit! Dat laatste zou komen door de aanmaak van melatonine, een hormoon dat de veroudering vertraagt.

Je kunt de thermostaat trouwens in de meeste woningen al één uur voor het slapen gaan lager zetten, want zo snel koelt de boel niet af. En als je een slimme thermostaat hebt, is het ook goed om de CV al een half uur voor het opstaan te laten opwarmen – tenzij je snel de deur uit moet, want dan kan de verwarming nog tot het avondeten laag blijven.

Winst
En wat levert dat koele slapen nou op? Dat hangt wel af van het soort huis dat je hebt, en van wat je tot nu toe deed. Maar volgens Milieu Centraal gaat in de gemiddelde woning, die al redelijk geïsoleerd is en een HR-ketel heeft, met koel slapen toch zo’n twaalf procent op je gasrekening besparen. Dat is gemiddeld 150 kuub gas per jaar. Zelfs als je een matige gasgebruiker bent (dus onder het tariefplafond van de overheid blijft), is dat al 180 euro winst.

Zet je de CV daarnaast vier dagen per week overdag uit, omdat je naar werk of studie bent, dan win je nog eens gemiddeld tien tot elf procent op je gasrekening. Zet je ook de radiatoren laag in kamers die je niet gebruikt, dan komt daar nog eens tien procent besparing bij. Voor een gemiddelde woning kan de winst dus oplopen tot ruim 500 euro per jaar. En dat komt nog bovenop de winst die je hopelijk al hebt binnengehaald door de thermostaat nooit hoger dan 19 graden te zetten.

Vloerverwarming
Voor sommige moderne, zeer goed geïsoleerde woningen ligt het verhaal wat anders. Daar gaat het afkoelen en opwarmen zo langzaam dat er minder te winnen valt door een lagere nachtstand. Als je bijvoorbeeld Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, is het advies daarom om de verwarming maar twee graden lager te zetten. Anders wordt het ontbijt te kil.

Dit is de vierde aflevering van een reeks berichten over “Gas minderen” van Sleutelstad. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Regio Gas minderen


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×