Labrador Bliss kan iets bijzonders. Ze is getraind om, met haar gevoelige neus, de Japanse Duizendknoop op te sporen. Vooral de wortels van de snelgroeiende uitheemse plantensoort zorgen in Nederland voor problemen. De plant veroorzaakt beschadigingen aan funderingen en oevers en is lastig te bestrijden.
In Polderpark Cronesteyn houden vrijwilligers van Stichting Groen Cronesteyn de exoot in toom. Om meer te leren over de plant en bestrijdingsmethoden organiseerden zij dinsdagmiddag een bijeenkomst. Experts van Kennis- en Innovatiecentrum HOEK legden uit hoe de vrijwilligers de verschillende soorten kunnen herkennen. Daarna volgde een demonstratie met hond Bliss.
Neus
“Honden hebben een veel betere neus dan mensen. Ze ruikt de wortels al op afstand. Zelfs onder water, bijvoorbeeld in een sloot, weet Bliss feilloos aan te geven waar de Japanse Duizendknoop zit”, legt Lonneke Aarts van HOEK uit. De wortels van de plant vormen een dubbel probleem. “Aan de ene kant beschadigen ze van alles, maar ze zorgen ook voor voortplanting van de Duizendknoop. Een klein stukje wortel is al genoeg om weer een hele plant uit te laten groeien.”
GFT
Door de ongewenste plant ook onder de grond op te sporen en daarna uit te graven, wordt de verspreiding ervan flink beperkt. “Je moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat de wortels niet alsnog in de GFT-bak terecht komen, want dan is de kans groot dat hij ergens anders gewoon weer verder groeit”, waarschuwt Aarts.
Mis
De Japanse Duizendknoop vormt binnen Polderpark Cronesteyn nog geen probleem. “Er zijn twee haarden die we goed in de gaten houden. Net als de hond zitten we er letterlijk bovenop”, grapt bestuurslid van Groen Cronesteyn Roek Vermeulen. De groenliefhebber is zich bewust van het belang van een zorgvuldige bestrijding van de plant. “Een keer ging het mis en stootte een vrijwilliger een ‘greenbag’ vol met verwijderde Duizendknoop om. Daar hebben we van geleerd dat de bestrijding van deze plant echt door een vast team moet gebeuren. Mensen die weten waar ze op moeten letten.”
Naast het uitgraven van de Japanse Duizendknoop kan deze ook worden bestreden met kokend water of door de plant te elektrocuteren.
Leiden Maatschappij ScienceSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907