De kazerne aan de Dorpsstraat in Oegstgeest (Foto: Casper Chaudron).

Brandweerkazerne Oegstgeest sluit deuren na meer dan 300 jaar

Het is al sinds 2014 bekend dat de brandweerkazerne in Oegstgeest zou sluiten. Na meer dan 300 jaar uitrukken was het moment afgelopen dinsdag dan toch echt gekomen. Sinds die dag heeft de nieuwe kazerne op de Schipholweg de kazerne in Oegstgeest en de Merenwijk vervangen. Op 1 januari 2023 sluit ook de kazerne in Leiderdorp. Komende zaterdag is er nog eenmaal een open dag bij de locatie in Oegstgeest.

“Het is een raar gevoel”, zegt Ton Koot, ploegchef van de kazerne in Oegstgeest. “Dat een van de oudste kazernes in Nederland de deuren sluit.” De brandweer in Oegstgeest bestond uit vrijwilligers. Toen de plannen voor een nieuwe kazerne bekend werden, is beloofd dat iedereen die mee wil ook mee kan naar de nieuw kazerne aan de Schipholweg. Uit Oegstgeest gaan er zes vrijwilligers door en zwaaien er negen tegelijk met de sluiting af.

Casper Chaudron in gesprek met ploegchef Ton Koot

“Een deel van de vertrekkende vrijwilligers is tot het einde gebleven. Die hebben elk jaar nog de fysieke keuring gedaan en dat is gelukt.” De voertuigen uit de kazerne van Oegstgeest worden verdeeld. Een transporterbus wordt overgeplaatst in de nieuwe kazerne en de tankautospuit gaat gebruikt worden als opleidingswagen of reserve.

Zelf gaat Koot ook door bij de nieuwe kazerne. Wel in een andere vorm omdat daar ook al een andere ploegchef is. Hij gaat deze ondersteunen en adviseren waar dat kan en nodig is.

Zaterdag is er nog een open dag bij de kazerne. Om 13.00 uur is voor bezoekers de mogelijkheid om de kazerne voor de laatste keer van binnen te bekijken. Ook kan worden ervaren hoe het is om met een tankautospuit door de straten te rijden.

Maatschappij Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×