Onzichtbaar onder je radiator. En "je merkt het meteen". (Foto's: J. Seegers)

Gas minderen: de ventilatortruc

In veel Leidse huizen en kantoren wordt onnodig hard gestookt omdat de hitte van de verwarming in een hoekje blijft hangen. Maar daar valt iets aan te doen. Met een speciale ventilator wordt de warme lucht perfect door de kamer verspreid. Binnen een kwartier hang je hem op. “Je merkt het meteen”, zegt een Leidenaar die zulke ventilatoren heeft hangen.

Dinsdag kreeg de landelijke campagne ‘Zet ook de knop om‘ een herstart. Het doel is bekend: minder gas en elektra gebruiken. Want dat is goed voor het klimaat, maakt ons minder afhankelijk van Poetin, én het is prettig voor je portemonnee.

Lees alle artikelen terug in het ‘Gas minderen’ dossier van Sleutelstad

Bijna gratis
De site geeft nuttige tips. De eerste drie gaf Sleutelstad al eerder in deze rubriek. Maar ze kunnen niet genoeg herhaald worden: zet de thermostaat op maximaal 19, zet hem ’s avonds op hoogstens 15. En douche niet meer dan 5 minuten (maar 3 minuten kan ook!).

Die acties kosten niks en kunnen direct honderden euro’s besparing per jaar opleveren. En als je kort douchen toch moeilijk vindt, kan je met een zuignapje een speciale zandloper van vijf of zes euro ophangen. Ook die truc is dus bijna gratis.

Ook viel te lezen hoe je voor de prijs van één pizza zorgt dat de hitte van maar liefst zes meter aan radiatoren niet door de muur naar buiten gaat. Die pizza verdien je binnen enkele maanden terug.

Achter de bank
Vandaag een besparingsactie die wel een bescheiden investering vergt. Maar hij heeft dan ook meteen effect. Het gaat om de radiator-ventilator. Het klinkt ingewikkeld, maar het is echt het ei van Columbus.

In veel huizen met centrale verwarming zie je het: radiatoren die verstopt staan. Achter de bank, ingebouwd in een houten kast, of gewoon onder een brede vensterbank. Zelfs in dat laatste geval kan die radiator zijn warmte niet goed kwijt.

Dat betekent dat je meer of langer moet stoken om de kamer te verwarmen. En omdat de hitte zich zo langzaam verspreidt, krijg je ook rare hittepieken. Want nadat je thermostaat heeft gemerkt dat het warm genoeg is, blijft er nog een tijd lang extra warmte van die radiator komen. Niet handig.

Geruisloos
Nu je dit beseft, is de oplossing wel te bedenken. Haal die warme lucht achter de bank, uit die kast, of onder de vensterbank vandaan! Daarvoor zijn speciale ventilators te koop, die de warme lucht bijna geruisloos de kamer in blazen.

Het meest gebruikte model, Speedcomfort, bestaat uit setjes van drie ventilatoren. De eerste set kost rond de 50 euro, een extra set is goedkoper. Je hangt ze binnen een kwartier onder je radiator, vaak met een magneetje.

Zelf gebruikt zo’n ventilator bijna geen stroom (een paar kWh per jaar), want hij draait alleen als de radiator heter wordt. En dan blaast hij de warme lucht netjes omhoog en de kamer in.

Opbrengst
Deze ventilatoren bestaan nog niet zo lang en volgens Milieu Centraal is nog niet precies bekend hoeveel je ermee bespaart. De fabrikanten zeggen dat je kamer twee keer zo snel opwarmt en dat je op het verwarmen van die kamer ruim twintig procent kan besparen. Dat tikt vooral aan in de kamer waar je overdag of ’s avonds het vaakste bent: de woonkamer bijvoorbeeld.

En wat merken gebruikers? We vroegen het Jos Seegers, die in een jaren dertighuis woont op de Vondellaan. Zijn radiator staan onder een heel brede vensterbank en konden hun hitte dus niet goed kwijt. Sinds een paar maanden hangt er nu een ventilator onder.

Hoeveel kubieke meters gas het scheelt, valt in die korte tijd nog niet te zeggen. “Maar je merkt het effect wel meteen”, zegt Seegers. “Je voelt hoe de warmte zich veel beter verspreidt.” De opbrengst in euro’s is dus nog niet precies duidelijk, maar de winst aan comfort staat al vast. En ook dat is iets waard.

Dit is de vijfde aflevering van een reeks berichten over “Gas minderen” van Sleutelstad. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Duurzaamheid Leiden Gas minderen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×