V.l.n.r. Arnold Posthuma (PvdA), Albert Deuzeman (GroenLinks), Adriaan Andringa (D66) en Erik Maassen (SP). (Foto: Chris de Waard).

Voorschotense oppositiepartijen sluiten 'progressief akkoord'

De vier oppositiepartijen in Voorschoten hebben een ‘Progressief Akkoord‘ opgesteld. Het werd vrijdagmiddag gepresenteerd in het Wapen van Voorschoten. In het zestien kantjes tellende stuk hebben D66, GroenLinks, de PvdA en de SP opgeschreven voor welke zaken ze zich de komende tijd extra willen inzetten.

“Het behandelt niet alle onderwerpen die we belangrijk vinden, maar het zijn voorstellen waar we ons gezamenlijk sterk voor willen maken. Concrete voorstellen om Voorschoten beter en mooier te maken”, stellen fractievoorzitters van de vier partijen.

In het akkoord is aandacht voor zaken als betaalbaar wonen, verduurzaming, het dorpscentrum, armoedebestrijding, sport, cultuur, parkeren en participatie. Voor elk van die onderwerpen doen de vier partijen voorstellen. Een Voorschoten Pas bijvoorbeeld, waarmee kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen makkelijker mee kunnen doen aan sport en cultuur.

Chris de Waard sprak in het Wapen van Voorschoten met de vier fractievoorzitters over een aantal van hun speerpunten uit het Progressief Akkoord.

Wonen
Betaalbaar wonen is een van de punten die door de SP werd ingebracht bij het akkoord tussen de vier oppositiepartijen. Van de nieuw te bouwen koop- en huurwoningen zou 67 procent betaalbaar moeten zijn, waarvan 35 procent sociale huur van corporaties. De bestaande woningvoorraad van de corporaties moet snel worden verduurzaamd tot minimaal label C en gemiddeld label B. Daar hoort wat de vier partijen betreft geen huurverhoging bij. “De corporaties hebben veel extra middelen van het Rijk en ook de verhuurdersheffing is afgeschaft”, zegt SP-fractieleider Maassen. “Het college moet dit soort zaken opnemen in de prestatieafspraken die worden gemaakt met de corporaties.”

Vlietpas
Een Voorschoten Pas voor alle inwoners is een idee van GroenLinks. “Hij mag ook Vlietpas gaan heten, daar moeten we nog maar eens naar kijken”, zegt fractievoorzitter Albert Deuzeman. “Die pas moet voor alle inwoners beschikbaar komen. Minima krijgen hem gratis, de rest betaalt er een bedrag voor.” Het moet een kortingspas voor iedereen worden die minima en kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen op een makkelijke manier toegang garandeert tot sport en cultuur. “Zonder dat mensen steeds hun hele hebben en houwen op tafel hoeven te leggen. Dat werkt stigmatiserend, waardoor lang niet iedereen gebruik maakt van bestaande regelingen.”

Centrum
Ook voor het dorpscentrum is veel aandacht in het stuk van de oppositie. Het Treubplein moet het kloppend hart van Voorschoten worden. Met evenementen en zonder auto’s. Zo moet het een prettig verblijfsgebied worden en een mooie verbinding tussen de Schoolstraat en de Voorstraat. Met ook plek voor meer horeca. Parkeren kan een stukje verderop in een van de parkeergarages aan de rand van het centrum. Auto’s moeten ook worden geweerd uit de Voorstraat. Die moet weer het karakter van een plein krijgen. Alleen auto’s van bewoners zijn nog welkom in de ogen van de vier partijen.

Zorg
Een belangrijk punt voor de PvdA is het opheffen van de versnippering in de zorg. Die is nu verspreid over verschillende regio’s en zou bij voorkeur moeten worden geconcentreerd in de Leidse regio. Met één loket en bij voorkeur ook één regiebehandelaar per gezin die het overzicht heeft als er meerdere zaken spelen.

Vergunningparkeren
Omdat de parkeerdruk in enkele wijken erg hoog is, pleiten de vier partijen voor het invoeren van vergunningparkeren. Maar alleen als bewoners dat zelf willen. Het parkeren van de eerste auto kan dan gratis blijven. De maatregel is er vooral op gericht om vreemdparkeerders te weren. Daardoor neemt ook de leefbaarheid toe, zo denkt de gezamenlijke oppositie.

Andere zaken die in het akkoord terecht zijn gekomen zijn bijvoorbeeld meer vergroenen, ook door het uitdelen van ‘babybomen’ aan inwoners voor elk nieuwgeboren kind. De Papewegsepolder moet absoluut groen blijven. Rond scholen moet de verkeersveiligheid verbeteren. Samen met de ouders, omwonenden en de scholen zelf zouden daar plannen voor gemaakt moeten worden. Die weten immers het beste wat er verbeterd kan worden.

Meer jongerenwerkers en de introductie van buurtsportcoaches moeten de jeugd niet alleen meer betrekken bij ontwikkelingen op het gebeid van sport en cultuur, maar het kan ook overlast van groepen jongeren tegengaan als voorzieningen beter aansluiten bij waar jongeren behoefte aan hebben. Voor het vernieuwen van inwonersparticipatie zou ook een burgerforum ingevoerd moeten worden, met experts en belanghebbenden. Om deelname zo breed mogelijk te laten zijn, worden ook mensen door loting uitgenodigd.

Advertentie

Maatschappij Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×