Bewoners van de Leidseweg Noord en toekomstige bewoners van Het Fortuyn waren uitgenodigd voor de start van de bouw. (Foto's: Chris de Waard).

Bouw nieuwe woonwijk op Intratuin-locatie start op dag stikstofuitspraak

“Je staat als bouwwethouder altijd op de schouders van je voorganger.” Het waren ware woorden die de vorige Voorschotense bouwwethouder Marcel Cramwinckel een aantal weken geleden bij zijn officiële afscheid sprak. Hij doelde ermee op de lange doorlooptijd van bouwprojecten.

Cramwinckel had de afgelopen vier jaar de bouwportefeuille onder zijn hoede en woensdagmiddag verrichte hij samen met zijn opvolger, Hans van der Elst, de starthandeling van de bouw van de nieuwe woonwijk Het Fortuyn van Voorschoten.

Op de grens van Leiden en Voorschoten komen op de plek waar de regio een jaar geleden nog terecht kon voor kamer- en tuinplanten wordt een complete wijk met 96 koopwoningen en 33 sociale huurwoningen uit de grond gestampt. Eind volgend jaar moeten de eerste woningen van fase 1 worden opgeleverd. Die 62 woningen zijn trouwens allemaal al verkocht.

Een impressie van de nieuwe woonwijk met in het midden ook de nieuwe wijkontsluitingsweg die de Leidseweg Noord gaat vervangen. Die laatste wordt afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer.

Aan het water komt naast de brug naar Leiden ook een appartementengebouw. Woningbouwcorporatie De Sleutels realiseert daar 33 sociale huurappartementen. “Het is ons eerste project in Voorschoten sinds 2015”, vertelde de recent aangetreden directeur-bestuurder Danny Wijnbelt. “We hadden misschien wel meer kunnen doen”, geeft de nieuwe directeur ruiterlijk toe. “Maar we zijn zeker van plan om de komende jaren meer te gaan doen. Momenteel werken we aan plannen voor 150 woningen op verschillende locaties.”

Chris de Waard nam een kijkje bij de start van de bouw van de nieuwe wijk en sprak er met toekomstige bewoners, wethouder Hans van der Elst en zijn voorganger Marcel Cramwinckel en met directeur Danny Wijnbelt van De Sleutels.

De verkoop van fase twee is in volle gang.

Te koop
Het Fortuyn van Voorschoten wordt in opdracht van projectontwikkelaar Synchroon gebouwd door de Voorschotense aannemer Niersman. Er komen 96 dure koopwoningen die in twee fases worden gebouwd. Fase 1 bestaat uit vijftig rijtjeshuizen, tien twee-onder-een-kapwoningen en twee vrijstaande villa’s. Deze 62 woningen zijn allemaal al verkocht. Daarnaast gaat De Sleutels 33 appartementen in de sociale sector verhuren. In fase 2 zijn nog wel woningen te koop. Het gaat om 34 koopwoningen. Op een interactief kaartje is te zien welke woningen nog beschikbaar zijn.

Burgemeesters
Bij de straatnamen in Het Fortuyn van Voorschoten worden twee oud-burgemeesters vernoemd. De nieuwe wijkontsluitingsweg gaat de Pauline Bouvy Koenelaan heten. Ook Jeroen Staatsen krijgt zijn eigen laan. De zijstraten heten Waddingerhoorn, Smitslust en Waddingervliet. Voor de familie Griffioen die bijna honderd jaar geleden een tuincentrum op de ‘Intratuinlocatie’ begon is geen straatnaam.

https://www.instagram.com/p/CkdwEyAj-gj/

Stikstof
De start van de bouw van de nieuwe woonwijk viel samen met de dag waarop de Raad van State een streep haalde door de ontheffing die bouwprojecten mogelijk maakt, ondanks het vrijkomen van stikstof bij allerlei bouwactiviteiten. Het toepassen van die zogeheten bouwregeling is daarmee niet langer mogelijk. Per bouwproject moet voortaan de stikstofdepositie (de neerslag van stikstof) in Natura 2000-gebieden worden berekend. Daardoor worden enorme vertragingen verwacht, onder meer omdat er onvoldoende experts zijn om die berekeningen te maken. Op Het Fortuyn van Voorschoten heeft de uitspraak geen invloed. Dat project was al helemaal vergund.

De Voorschotense bouwwethouder Hans van der Elst over de gevolgen van de stikstofuitspraak van de Raad van State.

Directeur Mark Niersman van aannemingsbedrijf Niersman maakt zich nog geen zorgen over de stikstofuitspraak. De orderportefeuille van het bedrijf is goed gevuld.

Maatschappij Voorschoten Het Fortuyn

Meer in dossier Het Fortuyn

Meer in dossier Het Fortuyn


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×