De weekplanning op het Bonaventuracollege. (Foto: Sleutelstad).

Documentaire Leren in Leiden: eerst weten wie je bent, dan een leerplan

Waarom hebben we zoveel vroegtijdige schoolverlaters? Waarom groeit het aantal thuiszitters? Waar vinden deze leerlingen een passende plek? In de documentaire ‘Leren in Leiden‘ gaat filmmaker Jan Stap samen met René Lamers op zoek naar ‘echt passend onderwijs’ in de Leidse regio. Aflevering 3 gaat over ontwikkelingsgericht onderwijs bij Agora Leiden. Deze aflevering is tot en met 11 november elke dag te zien op Sleutelstad TV.

Op het Bonaventuracollege Agora Leiden krijgen alle leerlingen door elkaar les en werken ze met projecten in plaats van de vaste lessen. Ga eerst maar eens uitzoeken wie je bent, wat je kan, waar je interesses liggen. Op basis daarvan wordt een leerplan gemaakt. Dat is ontwikkelingsgericht onderwijs in plaats van curriculumgericht, waarbij vaststaat wat een leerling in een jaar leert.

In de aflevering ‘Weten wie ik ben’ onderzoekt filmmaker Stap deze vorm van onderwijs. Hij stelt vragen als: is het geschikt voor alle leerlingen? En kun je met dit onderwijs wel aan de huidige onderwijswetgeving voldoen? Hoe moet het bijvoorbeeld straks met de eindexamens? Met zijn camera mag hij zo vaak in de school rondkijken als hij wil. Hij luistert en praat met de leerlingen, de coaches (bij Agora hebben de leraren een coachende rol) en met ouders.

Aflevering 3 van ‘Leren in Leiden’ is donderdag om 14.00 en 20.00 uur te zien op Sleutelstad TV en wordt meerdere keren per week herhaald. Het volledige uitzendschema is terug te vinden in de programmabeschrijving. Sleutelstad kijk je via kanaal 46 van Ziggo, kanaal 1421 van KPN of via sleutelstad.nl.

Kijk hier aflevering 1 ‘Passend onderwijs’ over leerlingen met autisme terug.

Kijk hier aflevering 2 ‘Je kunt niet leren wat je al weet’ over hoogbegaafde leerlingen terug.

‘Leren in Leiden’ wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Leids Mediafonds.

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs Regio Documentaire Leren in Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×