Hoe duurzaam is een kamer in een 300 jaar oud studentenhuis? En wat kan je zelf doen om straks de ergste kou buiten te houden? Daarover hebben twee jonge medewerkers van Erfgoed Leiden een video uitgebracht met praktische tips.
In het filmpje krijgt Lieselotte van de Ven in haar oude studentenpand aan de Hogewoerd hulp van duurzaamheidsadviseur Vera Kuijpers. De twee halen bij de bouwmarkt voor een paar tientjes aan isolatiespullen. Daarna zie je ze radiatorfolie op maat knippen en ophangen, kieren bij het raam dichten met tochtstrips en verwarmingsbuizen inpakken met buisisolatie. Lekker snel en praktisch.
Volgens Lieselotte, zelf communicatiemedewerker bij Erfgoed Leiden en Omstreken, is het de bedoeling om meer van zulke instructiefilmpjes te maken. Want veel van de oude panden in het centrum worden door studenten bewoond. “Die jonge doelgroep willen we activeren. Ze kunnen vaak meer doen dan ze denken. Laagdrempelig en onafhankelijk van je huurbaas.”
Niet bevriezen
Nou is de ene studentenkamer de andere niet. In de flats in de Lammenschansdriehoek zit niemand te wachten op tips over kierenjacht; die zijn super geïsoleerd en je gaat daar niet gauw blut aan stookkosten. Maar Leiden telt óók veel oude studentenhuizen. En daar is wel werk te doen.
Met die oude panden in het hoofd kozen de twee Erfgoedvrouwen als motto voor hun serie video’s: ‘Niet bevriezen in de winter en niet smelten in de zomer’. Dat zal met deze tips best lukken. Maar zou de ambitie niet wat hoger kunnen? Denkend aan de energie- en klimaatcrisis kan je ook denken aan het drastisch verlagen van het gasverbruik door verregaande isolatie.
Voor die grotere ingrepen moeten we bij de huisbaas zijn. In dit geval is dat Wouter de Groot, bekend van meubelwinkel De Woerd, die een aantal huizen in de straat bezit. Hij is blij als bewoners energie besparen met ingrepen zoals in het filmpje, maar zelf staat hij niet in de startblokken voor grotere ingrepen.
‘Er mag weinig’
De Groot denkt als huiseigenaar graag praktisch. “Als ik ergens een gat zie, dan zorg ik wel dat het gedicht wordt. Maar deze historische panden kan je niet zomaar moderniseren. Eenvoudige ingrepen in de kamers kunnen de bewoners zelf doen. Maar aan de buitenkant kan ik weinig doen.”
De huizen op de Hogewoerd, die deels al vierhonderd jaar oud zijn, zijn erkende monumenten. En dat merkt De Groot. “Als ik bijvoorbeeld voorzetramen wil aanbrengen, kan dat niet – omdat de aanblik van het pand wordt aangetast. Nee, er mag echt weinig.”
Zo bijt Erfgoed Leiden zichzelf met de promovideo een beetje in z’n eigen staart. De maaksters van het filmpje erkennen dat. De regels voor historische panden zijn inderdaad lastig en eigenaars die toch willen isoleren, kunnen het beste in een heel vroeg stadium overleggen met een verduurzamingsspecialist.
Duwo
Die lange weg van advies, vergunningen en aangepast isoleren heeft de grote studentenhuisvester Duwo in Leiden al vaker bewandeld. Je ziet dat bij die panden al aan de buitenkant. Zo lang ze alleen onder het ‘beschermd stadsgezicht’ vallen, heeft Duwo ze vaak al lang geleden aangepakt. Maar de laatste jaren heeft de organisatie ook de eerste Rijksmonumenten van isolatie voorzien.
Het kán dus wel, maar er komt veel bij kijken. Dat blijkt uit de trotse verslagen die Duwo over deze panden op zijn website heeft staan. Een gemiddelde huurbaas zal hier niet snel aan beginnen. Soms is dat jammer voor de bewoners, die hoge stookkosten betalen. Maar in het geval van Lieselotte is het de huisbaas zelf die de kosten van tariefstijgingen draagt. Haar huur is ‘inclusief’. Voor haar eigen energierekening hoefde ze niet met isolatiespullen aan de slag. Wel tegen de vrieskou.
Dit is aflevering vijftien van een reeks berichten over “Gas minderen” van Sleutelstad. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907