De Urban Interestflat aan het Stationsplein waar huurder steen en been klager over hun verhuurder. (Foto: Chris de Waard).

Huurders en gemeente ongelukkig met manier waarop Urban Interest stationsflat verhuurt

Bewoners van de flat aan het Stationsplein in Leiden trekken luid aan de bel bij de gemeenteraad over de manier waarop eigenaar en verhuurder Urban Interest met hen omgaat.

Iedereen die de afgelopen jaren in de flat kwam wonen, krijgt een contract voor maximaal twee jaar op basis van de Wet doorstroming huurmarkt. Daarna moeten ze weg, of intern verhuizen. “Zo bouwen we geen rechten op en dat is precies wat Urban Interest wil, zegt Bo Salomons die op 9 december uit zijn woning moet.

Ook voorzitter Arvid Arkenau van de huurderscommissie van de flat is verbolgen over de manier waarop Urban Interest met de huurders opgaan. Arkenau somt bovendien een hele serie gebreken aan de woningen en algemene ruimtes op die niet of pas na zeer lang aandringen worden verholpen. “En ondertussen rekent Urban Interest wel 1.400 euro huur.”

Wethouder Terpstra is in gesprek met verhuurder Urban Interest die op meerdere plekken in de stad bezig is met grote bouwprojecten. Onder andere langs de Haagse Schouwweg en de Plesmanlaan waar verouderde kantoorpanden plaats moeten maken voor woningen.

Herontwikkeling
De Leidse bouwwethouder Julius Terpstra is ook ongelukkig met de wijze waarop Urban Interest omgaat met de rechten van de huurders. “Ik vind het verhaal van de bewoners heel ingrijpend en indrukwekkend”, zegt Terpstra die zich goed kan voorstellen dat het stress veroorzaakt als mensen uit hun woning moeten. “We zijn in gesprek met Urban Interest over de herontwikkeling van die locatie, maar daar is nog geen overeenstemming over. Daar kan ik dus ook nog niks over melden.”

Gelegaliseerd onrecht
Urban Interest verhuurt de flatwoningen sinds enkele jaren op basis van de in 2016 ingevoerde Wet tijdelijke verhuur. Voor commerciële verhuurders gelden geen beperkingen om zulke tijdelijke contracten te gebruiken. “Die wet was bedoeld om ervoor te zorgen dat er meer huurwoningen beschikbaar zouden komen. Inmiddels is de wet ook geëvalueerd, maar er is niet aangetoond dat het ook echt meer woningen oplevert”, weet Terpstra die als Tweede Kamerlid ook een tijdje de woonportefeuille voor zijn partij behartigde.

Bo Salomons in Nieuws071 reageert op wethouder Terpstra over huurproblemen aan Stationsweg.

“Gelegaliseerd onrecht”, noemt Salomons de wet op basis waarvan hij geen huurrechten opbouwt. Terpstra trekt zich dat aan. “We voeren het gesprek met deze verhuurder en doen ook suggesties. Bijvoorbeeld langer dan twee jaar verhuren of verhuren op basis van de Leegstandwet. Onder die wet worden woningen verhuurd die op de nominatie staan voor sloop, renovatie of verkoop. Voor deze vorm van tijdelijke verhuur moet de verhuurder een vergunning aanvragen bij de gemeente.

Huurteam
Terpstra zegt wel gebonden te zijn aan de bestaande wet- en regelgeving. “We zijn geen eigenaar van de flat, dus we kunnen Urban Interest alleen aanspreken op goed verhuurderschap, het Huurteam inzetten of bouwtoezicht inzetten om de staat van het gebouw te controleren. En dat laten we ook niet na.”

Duoraadslid David den Hartog van Studenten voor Leiden wil meer aandacht voor het Huurteam, zodat het bij iedereen bekend is dat het bestaat en voor welke zaken huurders er terecht kunnen. Wethouder Terpstra belooft een pr-campagne.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×