(Video: Roeland van Wely).

De laatste herinneringen aan de Leiderdorpse brandweer

De brandweer verlaat op 31 december 2022 na 125 jaar de gemeente Leiderdorp. De geschiedenis van de Leiderdorpse brandweer zal echter niet verdwijnen. Daar zorgen vijf gepensioneerde brandweerlieden wel voor. Zij hebben nu in samenwerking met het Leiderdorps Museum in het gemeentehuis van Leiderdorp een tentoonstelling ingericht: ‘Brandmeester, de brandweer verlaat Leiderdorp.’

“Het is voor ons een triest verhaal natuurlijk”, vertelt voormalig brandweercommandant Kok Vons. “Samen met mijn broer heb ik hier ook een aantal jaren de brandweer gerund, en als je dat nu ziet verdwijnen doet dat zeer. Maar de geschiedenis gaat niet verloren. Met boeken, foto’s en een archief hebben we een unieke tentoonstelling samengesteld.”

Artikel gaat door onder video

Kok Vons over het oude logo van brandweer Leiderdorp

Ook het historische materieel van de Leiderdorpse brandweer wordt tentoongesteld. “Dit bestaat uit talloze oude brandspuiten, brandweeruniformen, blusmateriaal en andere attributen die gebruikt zijn bij het bestrijden van branden in Leiderdorp.”

De tentoonstelling duurt tot en met woensdag 30 november, en is gratis te bezoeken op maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur, woensdag van 8.30 uur tot 20.00 uur en vrijdag van 8.30 uur tot 13.00 uur.


Kok Vons over een van de eerste telefoons bij brandweer Leiderdorp

Cultuur Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×