Alle parken worden volgens de gemeente eens in de 25 jaar opgeknapt. Nu is Polderpark Cronesteyn aan de beurt. (Foto: Louis Smit)

Opknapbeurt moet Cronesteyn aantrekkelijker maken voor de grutto

De gemeente Leiden is gestart met een opknapbeurt van Polderpark Cronesteyn. Die moet ervoor zorgen dat het park aantrekkelijker wordt voor grutto’s en andere bedreigde weidevogels. “Nederland heeft een nationale verantwoordelijkheid voor de grutto op zich genomen maar in Cronesteyn hebben we helaas maar één paartje”, zegt Kees Vertegaal, zelfstandig ecologisch adviseur en opsteller van het gemeentelijk beheerplan voor Cronesteyn.

Bijna honderd belangstellenden zijn zondagmiddag afgekomen op zijn lezing in parkrestaurant de Tuin van de Smid. Vertegaal vertelt over de rijkdom van Cronesteyn, over hazen en smienten, lepelaars en torenvalken, boerenzwaluwen en vleermuizen, wezels en visdieven. “Visdieven halen hun voedsel in Cronesteyn en brengen het naar hun kleintjes die zitten op de daken van de industriële bedrijven vlakbij. Een bijzondere mix van natuur en urbanisatie.”

Maar er zijn zorgen. Patrijzen, slobeenden, bunzingen en hermelijnen zijn in het park niet te vinden. Er is daslook en er zijn waterplanten, maar de Spaanse ruiter is verdwenen. De blauwe knoop staat onder druk, net als paddenstoelen. Er zijn wel ontzettend veel Amerikaanse rivierkreeften in Polderpark Cronesteyn die schade aanrichten aan de oevers maar ook aan het ecosysteem. Daar wordt intussen overigens iets aan gedaan.

“Het is al met al niet zo heel best gesteld met de biodiversiteit van Cronesteyn. Met het beheerplan en de opknapbeurt willen we daar wat aan doen”, zegt Vertegaal, ook secretaris van Groen Cronesteyn. Dat is een stichting die behalve voor biodiversiteit haar best doet voor gezond en helder water in het park, behoud van het historische landschap en voorlichting.

Schapen
Deze herfst is het werk aan Cronesteyn begonnen met het verhogen van het waterpeil in de weidevogelgebieden en de aanleg van een paddenpoel. Vertegaal: “Er worden stuwtjes aangebracht waarmee het waterpeil van de weiden makkelijk kan worden gereguleerd. Een vogel als de grutto houdt van vochtig grasland.” Voor het beheer van het gras is Vertegaal geen voorstander van begrazing door schapen. Naar zijn overtuiging is maaien gunstiger voor de biodiversiteit. De Leidse gemeenteraad koos in eerste instantie wel voor schapen. De gemeente heeft echter recent besloten om, gefaseerd over de komende twee jaar, geen schapen meer te laten grazen in Cronesteyn.

De gemeente laat weten dat alle parken in Leiden eens in de 25 jaar opgeknapt en opgefrist worden. Nu is Polderpark Cronesteyn dus aan de beurt. Nog dit jaar wordt een paddenpoel aangelegd. “In 2023 gaan we door met het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en van een bloemenweide in het Reigersbos, het vervangen van windsingels, groot onderhoud aan de moerastuin en het planten van extra bomen aan de rand van het park”, aldus de gemeente. De planning is dat het werk in maart 2024 klaar is.

Rust
Over het Reigersbos vertelt Vertegaal dat daar meer rust moet komen voor de vogels. Het looppad verhuist naar de rand om de vogels minder te storen. Dat lijkt geen overbodige luxe. Op deze zonnige zondagmiddag kun je in Cronesteyn over de hoofden lopen en je hoort talen uit alle werelddelen. De stedelijke bevolking snakt naar natuur.

De gemeente organiseert op woensdag 16 november een wandeling waarbij de deelnemers meer informatie kunnen krijgen over de werkzaamheden aan het park en over wat ze betekenen voor de flora en de fauna en voor de bezoekers. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.30 uur. Ze begint bij de Tuin van de Smid. Aanmelden bij de gemeente Leiden. 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×