(Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude gaat 'bijna zeker' weer oud papier ophalen

De afspraken zijn nog niet helemaal rond, maar wethouder Mathieu Paardekooper heeft er goede hoop op dat er op korte termijn weer huis-aan-huis papierafval wordt opgehaald in Zoeterwoude-Dorp. In de raadsvergadering meldt hij donderdag dat hij een inzamelaar heeft gevonden die vanaf 1 januari 2023 oud papier op wil halen in dit deel van de gemeente.

Tot halverwege 2021 haalden verschillende verengingen huis-aan-huis oud papier op in Zoeterwoude. Nadat verwerker Renewi liet weten hiermee te stoppen omdat zij het werk te gevaarlijk vond worden voor de vrijwilligers, zocht de gemeente naar een oplossing met het plaatsen van centrale papiercontainers. Nadat de containers meermalen in brand werden gestoken, haalde de gemeente ze in juli van dit jaar weg.


Wethouder Mathieu Paardekooper over huis-aan-huis papier ophalen in Zoeterwoude.

Vrijwilligers
Opvallend is dat de nieuwe inzamelaar wel weer met vrijwilligers werkt. “De ene partij is de andere niet he? Deze club werkt in meer gemeenten met vrijwilligers en gaat dat dus ook bij ons doen. Het is de bedoeling dat ze weer samen met de scouting en ijsclub aan de slag gaan. We zijn hierover met hen in gesprek en zij willen wel”, onthult Paardekooper.

Grondstof
Vorig jaar gaf de wethouder al aan dat hij zich hard ging maken om de huis-aan-huis inzameling terug in de gemeente te krijgen. “Dat past ook in het afvalbeleid dat we als gemeente voeren. Oud papier is geen afval maar een grondstof. Die halen we, net als PDB en GFT graag bij onze bewoners op”, legde hij toen uit.

Voor Zoeterwoude-Dorp lijkt Paardekooper ‘bijna zeker’ zijn belofte in te kunnen lossen. Voor de bewoners van Zoeterwoude-Rijndijk verandert er voorlopig nog niets. “Maar ook daar zijn we mee bezig.”

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×